Varkenspest in Valencia

In Spanje is een tweede regio getroffen door varkenspest. Nadat vorige week de ziekte was geconstateerd in een varkenshouderij in de noordwestelijke provincie Lleida in Catalonië, blijken nog drie andere boerderijen besmet te zijn. Een daarvan bevindt zich in de provincie Castellon in de meer zuidelijk gelegen regio Valencia.

Bij veel varkensboeren bestaat de vrees voor een verdere verspreiding van de ziekte. Verschillende boerenorganisaties hebben bij de regering aangedrongen op strengere maatregelen om een uitbreiding van de plaag te voorkomen. Zij willen onder andere een totaal transportverbod voor varkens in Spanje. Inmiddels zijn tienduizend varkens in de besmette gebieden vernietigd. De Europese Unie legde vorige week donderdag een transportverbod op van varkens afkomstig uit Catalonië naar de andere lidstaten. De nieuwe uitbraak van varkenspest heeft de sector in Spanje min of meer overvallen. De laatste uitbraak van de ziekte dateert uit 1997.