`Van Boxtel kent jongere allochtonen te weinig'

Minister Van Boxtel (Grote Steden en Integratiebeleid) is niet goed op de hoogte van de oorzaken van de problemen met jongeren uit minderheden. Dat vindt M. Daniel, commissaris van de politie van Gelderland-Midden. Daniel sprak zaterdag op een discussiebijeenkomst in Arnhem over de positie van minderheden in Nederland, die was georganiseerd door minderhedenorganisaties. Volgens Daniel heeft Van Boxtel alleen adviseurs met een `westerse overheidsbril' en niet met een gedegen kennis van zowel minderhedenculturen als de Nederlandse cultuur.

,,Ik denk dat Van Boxtel zelf het beste voorheeft, maar hij heeft geen adviseurs die beide culturen uit eigen ervaring kennen'', zei Daniel. ,,Daardoor is zijn kijk op minderhedenproblemen te eenzijdig.''

De commissaris reageerde hiermee op uitspraken van de minister, vorige week vrijdag. Toen riep Van Boxtel de Marokkaanse gemeenschap op zelf het initiatief te nemen om de problemen met deze jongeren aan te pakken.

Commissaris Daniel vindt ook dat het de politie ontbreekt aan capabele mensen om minderhedenproblemen, zoals met Marokkaanse jongeren, effectief aan te pakken. ,,Het krioelt van minderheidsjongeren die ondernemer willen worden, maar het ontbreekt aan minderheidsjongeren die willen ondernemen voor een veilige, leefbare samenleving.''