Team Lammers strandt in Le Mans

Het autosportteam van Jan Lammers, Val Hillebrand en Donny Crevels heeft gisterochtend vroeg de strijd moeten staken in de 24-uursrace van Le Mans. Na 156 ronden was het als gevolg van een electronicaprobleem gedaan met de Dome-Judd van `Racing for Holland'.

De race werd gewonnen door het Audi fabrieksteam met de coureurs Frank Biela (Duitsland), Tom Kristensen (Denemarken) en Emmanuele Pirro (Italië). Dit trio was vorig jaar ook winnaar. Audi behaalde een dubbele triomf in Le Mans.

De Fransman Laurent Aiello en de Italianen Rinaldo Capello en Christian Pescatori eindigden als tweede. De derde plaats was voor Andy Wallace (Engeland), Eric van de Poele (België) en Butch Leitzinger (VS) in een Bentley.

De formatie van Lammers was opgeklommen naar de negende plaats. Het technische euvel deed zich voor op het lange rechte stuk bij Mulsanne. Debutant Crevels zat op het moment van uitvallen achter het stuur.

Tom Coronel was nog onfortuinlijker. Zaterdag viel zijn team al na een kwart van de race uit. De Audi van zijn team, bestuurd door de Zweed Stefan Johansson, kreeg technische problemen. Coronel had op dat moment zelf nog niet gereden en stond op het punt om het stuur over te nemen.

,,Uitvallen is altijd jammer, maar je weet dat zoiets kan gebeuren bij deze race'', merkte Lammers nuchter op. ,,Het treft niet alleen ons, maar ook de grote fabrieksteams. Ik ben erg tevreden met de prestaties van Val en Donny. Vooraf werd er getwijfeld aan hun ervaring, maar ze hebben hier in Le Mans laten zien dat ze deze wedstrijd aankunnen.''

Het team-Lammers presteerde zaterdagnacht uitstekend. Rond twee uur hield de regen op en droogde de baan relatief snel op. Zonder veel moeite kon het Racing for Holland-team daarna het hoge tempo van de leidende Audi's volgen. In de nacht reed de ploeg van Lammers een inhaalrace.

De 19-jarige Hillebrand nam kort na middernacht het stuur over van Lammers. Rond kwart voor vier nam Crevels plaats op de chauffeursstoel. Beide nieuwkomers overtuigden met goede rondetijden. ,,Ik zat helemaal in mijn ritme. Ik genoot er echt van'', zei Hillebrand. ,,Ik ben heel blij dat ik het nu heb mogen meemaken'', sprak Crevels. ,,Maar ik was wel even teleurgesteld toen de auto ermee ophield.'' Het team van Lammers wil volgend jaar opnieuw deelnemen aan de race.

De Nederlandse autocoureurs Christijan Albers en Patrick Huisman zijn gisteren op de Sachsenring respectievelijk als tweede en derde geëindigd in de vierde wedstrijd van het Duits toerwagenkampioenschap (DTM). De Duitse klassementsleider Bernd Schneider won de race.