Startverbod olympisch kampioene op NK atletiek

Getergd door het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie heeft AAC gisteren de landstitels in de nationale clubcompetitie met succes verdedigd. De wedstrijd werd ontsierd door een conflict rond de deelname van olympisch kampioene Denise Lewis.

Vrijdag kreeg de Amsterdamse club plotseling te horen dat de Engelse atlete niet mee mocht doen. In een persbericht beschuldigde landskampioen AAC de atletiekunie gisteren van `onbehoorlijk bestuur'. Anderhalve week voor de wedstrijd hadden de technisch directeur en de competitieleider de club nog toestemming gegeven om Denise Lewis op te stellen. Vrijdag werden die echter teruggefloten door het uniebestuur. Omdat Lewis op dat moment al onderweg was naar Nederland, stond de olympisch kampioene gisterochtend voor niets op de baan van sportpark De Koepel in Vught.

Lewis bleek niet te voldoen aan de eisen die het wedstrijdreglement van de KNAU stelt aan buitenlanders die aan nationale (club)kampioenschappen meedoen. Zo woont ze niet (meer) in Nederland en ze kwam dit jaar al uit voor haar Engelse club Birchfield Harriers. Het bestuur kan reglementair een uitzondering maken, maar besloot dat niet te doen. ,,Voor dit soort gevallen is die regel niet bedoeld'', verklaarde vice-voorzitter Gerard Hendriksen. ,,Buiten mededinging meedoen kon ook niet, want dat is juist expliciet verboden om competitievervalsing te voorkomen.''

De ploegleider van AAC, Rob Schuurman, noemt de houding van het uniebestuur op beide punten `rigide'. ,,In de ploegleidersbijeenkomst bleek geen enkele tegenstander bezwaar te hebben tegen deelname van Denise.''

Lewis toonze zich in Vught zeer teleurgesteld. ,,Ik heb tot afgelopen zomer meer dan drie jaar in Amsterdam gewoon en getraind. Ik beschouwde Nederland als tweede thuisland en had dit nooit verwacht. Vooral omdat de afgelopen jaren met hetzelfde reglement nog geen enkel probleem was. Ik ben vorig jaar zelfs nog Nederlands kampioene hoogspringen geworden.''

Zonder Lewis scoorde AAC met een snel gewijzigde ploeg een flink aantal punten meer dan Rotterdam Atletiek en Hellas uit Utrecht. AAC was er veel aan gelegen aan te tonen ook zonder Lewis kampioen te kunnen worden. Het totaal van 18.375 punten was 686 hoger dan dat van nummer twee Rotterdam Atletiek. Ook bij de mannen won de ploeg van AAC.