Staat rekent op verkoop van KPN

Minister Jorritsma van Economische Zaken gelooft niet dat KPN zelfstandig kan blijven voortbestaan. Zij acht de kans groot dat het telecombedrijf door een buitenlandse partij wordt ingelijfd.

Volgens Jorritsma is KPN te klein op Europese schaal. ,,Het is een illusie om te denken dat KPN een puur Nederlands bedrijf blijft. Dat Oranjegevoel zegt me ook niet zoveel'', verklaarde de bewindsvrouw gisteren tegenover het Radio 1 Journaal.

De Nederlandse Staat is de belangrijkste aandeelhouder van KPN en beschikt over speciale zeggenschap. De opstelling van de overheid is cruciaal in de strategische koerswijziging die het bedrijf momenteel onderzoekt. Gedwongen door een zware schuldenlast en een snel dalende beurskoers, studeert het concern op diverse scenario's om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen.

Naar verwachting zal KPN deze week bekend maken hoe het concern op korte termijn zijn financiële positie wil verbeteren. De markt gaat er vanuit dat het concern een aandelenuitgifte voorbereidt, waarbij bestaande aandeelhouders tegen een fikse korting stukken kunnen afnemen. Waarnemers stellen dat zo'n claimemissie alleen zal slagen wanneer KPN zijn huidige strategie aanpast.

Commissaris A.H.J. Risseeuw, die het KPN-bestuur dagelijks adviseert bij de strategie en zich vooral buigt over samenwerkingsverbanden met branchegenoten, bevindt zich vandaag in Parijs. Dat geeft voeding aan speculaties dat KPN zijn Duitse dochter E-Plus aan concurrent France Telecom of een van haar dochterbedrijven verkoopt (Orange of Mobilcom). KPN blijft er bij dat verkoop van E-Plus 'niet aan de orde' is. Veel beleggingsexperts menen dat afstoting van het Duitse onderdeel onafwendbaar is om de financiële positie van het concern snel te verbeteren. Het Duitse E-Plus werkt sinds kort samen met Mobilcom, een telecombedrijf waarin France Telecom eveneens grootaandeelhouder is. E-Plus en Mobilcom hebben onlangs een overeenkomst gesloten over het delen van een netwerk. KPN-dochter E-Plus zal capaciteit op zijn Duitse mobiele telefoonnet verhuren aan Mobilcom. De samenwerking houdt in dat Mobilcom het netwerk van E-Plus vanaf september mag gebruiken om mobiele telefonie aan te bieden en datadiensten.

De schuldreductie van KPN is nodig om de financiële gezondheid van het concern te verbeteren. Vorige week waarschuwde kredietbeoordelaar Standard & Poor's dat het rapportcijfer voor KPN's kredietwaardigheid wordt verlaagd als er niet meer snelheid met de balansversterking wordt gemaakt. Een lagere 'rating' zorgt ervoor dat KPN hogere vergoedingen moet betalen op zijn leningen. Het aandeel KPN stond rond het middaguur 3 procent hoger op 6,70 euro.