Spion Shell filmt bij Greenpeace

John le Carré had het verzonnen kunnen hebben voor een nieuwe thriller over de verborgen machtsstructuren na de Koude Oorlog. Maar het is de waarheid, volgens The Sunday Times van gisteren. Een Britse particuliere inlichtingendienst die nauwe banden heeft met de officiële inlichtingendienst MI6 is in opdracht van oliemaatschappijen Shell en BP geïnfiltreerd bij de milieulobby Greenpeace en het `groene' cosmeticaconcern The Body Shop.

Een Duitse filmer die bij Greenpeace en Anita Roddicks bedrijf achter de schermen mocht kijken was in werkelijkheid in dienst van Hakluyt & Company, een in 1995 door voormalige Britse topspionnen opgerichte firma die strategische informatie inwint voor grote bedrijven. Dat zou blijken uit documenten die de Britse zondagskrant zegt te hebben gezien.

De Duitser, Manfred Schlickenrieder, had eerder voor de Duitse geheime dienst gewerkt en kreeg de opdracht via Hakluyt-directeur Mike Reynolds, een voormalig MI6-chef in Duitsland. Schlickenrieder zou details te weten zijn gekomen over campagnes tegen olieboringen in Nigeria en op de Atlantische Oceaan.

Een Britse parlementariër heeft aangekondigd Kamervragen te stellen aan minister Jack Straw, de minister van Buitenlandse Zaken, onder wie MI6 valt. Norman Baker van de Liberal Democrats, de tweede Britse oppositiepartij, zei te vrezen dat de grenzen tussen de geheime diensten, particuliere inlichtingendiensten en de belangen van internationale bedrijven vervagen in een operatie die schijn wekt ,,semi-officieel'' te zijn.

Hakluyt, genoemd naar een zestiende-eeuwse geograaf, weigerde commentaar te geven. BP en Shell erkennen Hakluyt te hebben ingehuurd om informatie in te winnen, maar zeggen niet te weten welke methodes de firma gebruikt. Hakluyt heeft eerder ontkend banden te onderhouden met MI6.