Sparta blijft met Fortuna in eredivisie

Sparta en Fortuna Sittard hebben zich gehandhaafd in de eredivisie. Beide ploegen werden groepswinnaar in de nacompetitie. Eerder promoveerde FC Den Bosch en degradeerde RBC.

Fortuna Sittard behaalde in groep A van de nacompetitie zaterdagavond een 3-1 zege bij Telstar. Door de 2-0 nederlaag van Volendam bij FC Zwolle kan de Limburgse ploeg in de slotronde morgenavond niet meer worden ingehaald. Fortuna speelt al zes jaar op het hoogste niveau. De ploeg van trainer Thijssen maakte dit seizoen een zwakke indruk en kon ook in de nacompetitie niet overtuigen.

Tegen Telstar, dat een strafschop en een handvol opgelegde kansen miste, speelde Fortuna ,,dramatisch'', zoals manager Opgenoord na afloop verklaarde. Thijssen was verbijsterd over de slappe instelling van de spelers. ,,Het was heel mat, terwijl wij het juist van keihard werken moeten hebben. Deze wedstrijd paste in het beeld van het hele seizoen'', zei de oud-international.

Thijssen was halverwege dit seizoen de opvolger van trainer Duut die met Fortuna op de laatste plaats stond, toen hij ontslagen werd. Thijssen behaalde meer punten, maar zonder overtuigend spel. Hij moet nog met het bestuur praten over een eventuele contractverlenging. Volgend seizoen vreest hij het vertrek van spelbepalende voetballers. Van Halst (huurling van Ajax) gaat zeker weg. Het aanblijven van Emeran en Bjekovic is onzeker.

Van Halst is niet rouwig om zijn vertrek uit Limburg. De middenvelder die bij Ajax overbodig was, moest elk dag vijf uur in de auto zitten, heen en weer naar Sittard. Hij sprak afkeurend over ,,zomeravondvoetbal'', toen hij het spel van Fortuna karakteriseerde. Volgens doelman Hesp ontbrak het bij Fortuna aan ,,voetballend vermogen''. Hij verklaarde de tijdelijke opleving door ,,het scorend vermogen'' van de aanvallers.

Ook bij Sparta, dat gisteren na een zwakke wedstrijd met 1-1 gelijkspeelde bij Go Ahead Eagles, is het aanblijven van de trainer en enkele steunpilaren twijfelachtig. Trainer Van Hanegem laat zijn besluit afhangen van de versterkingen die er komen. Hij heeft deze week weer een gesprek met het bestuur.

Topscorer Elkhattabi, die gisteren opnieuw een doelpunt maakte, vertrekt naar AZ. De huurovereenkomsten met Rudge (Roda JC), De Nooijer (Heerenveen) en Nieuwenburg (Ajax) lopen af. Als vervangers heeft Sparta Bouchiba (AZ) en Blinker (RBC) aangetrokken. De Rotterdamse club heeft ook belangstelling voor Hertog (RBC), Buffel (Feyenoord) en Van Halst (Ajax).

Sparta bleef in groep B van de nacompetitie concurrent Cambuur Leeuwarden vier punten voor. De Friese ploeg verloor gisteren het slotduel voor eigen publiek met 4-1 van Excelsior. Cambuur had met ruim verschil moeten winnen om uitzicht te houden op promotie. In dat geval had Sparta met grote cijfers moeten verliezen bij Go Ahead Eagles.