Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een reportage over kamernood in Utrecht. Door de nieuwe belastingwetgeving en de verscherpte regels op het gebied van brandveiligheid, zijn er steeds minder mensen bereid kamers te verhuren. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Eerste deel van een vierluik over Nederlandse hulpverleners geeft het portret van verpleegkundige Els Adams die in Angola voor Artsen Zonder Grenzen vluchtelingen helpt. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Reportage over het initiatief van Belgische juristen om de Israëlische premier Ariel Sharon voor oorlogsmisdaden aan te klagen wegens `genocide' op de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Sgatila in 1982 in Libanon. De Belgische diplomatie zit aardig met de klacht omhoog. Ned.3, 22.30-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. De mensen in de psychiatrische inrichting l'Accueil worden zwaar op de proef gesteld in hun relaties en liefde voor hun partner. Afl.: Dolverliefd. Canvas, 20.55-21.40u.

Hippos: Big Mouth. Reportage uit Lake Edward in Oeganda waar het aantal nijlpaarden zich heeft hersteld. In de jaren zestig werden ze tijdens de oorlogsperiode onder Idi Amin massaal afgemaakt. NGC, 21.00-21.30u.

Dokwerk: Red spots. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Het ongeluk. Serie programma's over ongelukken die op elk moment van de dag iedereen kunnen overkomen. Vier collega's rijden na een dag werk gezamenlijk naar huis. De chauffeur wordt afgeleid en verblind door de zon wanneer het viertal op een dijk rijdt. Ned.1, 21.51-22.22u.

Dokument: Manhattan aan de Maas. Slot van een tweeluik over het dagelijks leven in Rotterdam belicht de laatste werkmaanden van Arie die na 27 jaar afscheid neemt als brugwachter op de Hefbrug-Koningshaven. Ned.1, 22.52-23.43u.

Against Wind and Tide. Over de Australische rolstoelatleet John Maclean die begin twintig was toen hij op zijn racefiets werd aangereden door een auto. Nu is hij vastberaden het Kanaal over te zwemmen. We zien zijn voorbereidingen. NGC, 23.00-24.00u.

Famous diamonds. Alles over diamanten, met speciale aandacht voor het vak van diamantslijper. Discovery, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

Ons soort mensen. Tweede aflevering in een serie fake-documentaires waarvan de kijker in eerste instantie het idee heeft naar een authentieke documentaire te kijken. In deze uitzending gaat het om een kijkje in een klein makelaars-familiebedrijf. Chris Langham speelt de onzichtbare interviewer Roy Mallard, die op geheel eigen wijze een doorsnee dag van een beroep onder de loep neemt. Afl.: De makelaar. Ned.3, 19.00-19.30u.

Recht van spreken. Rechtbankshow met mr. Etty Bos-Veterman die haar juridische oordeel over consumentenzaken als gederfde vakantievreugde en opdringerige bankstelverkopers velt. Jaarlijks wordt de Consumentenbond overstelpt met klachten. RTL4, 22.00-22.30u.

MUZIEK

Jazz. Serie over de historie en achtergronden van jazz in de Verenigde Staten. Terwijl de Depressie toeslaat, bloeit jazz als nooit te voren. Afl.: Swing: The velocity of celebration. BBC2, 0.20-1.30u.

KUNST

Waskracht. Over het portret van een huilend zigeunerjongetje. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.00-20.30u.

FILM

True Lies (James Cameron, 1994, VS). De regisseur van de Terminator-films en Titanic maakte een peperdure en nogal ironische actiefilm met Arnold Schwarzenegger als een naar James Bond gemodelleerde geheim agent. Dat echtgenote Jamie Lee Curtis denkt dat hij een saaie computerverkoper is, leidt tot weeë moraal over gezins- en huwelijksleven. SBS6, 20.30-23.25u., onderbroken door reclame en Hart van Nederland.

. What about Bob? (Frank Oz, 1991, VS). Groteske komedie van Muppet-regisseur Oz tracteert op spotprenten met een wijze ondertoon. Richard Dreyfuss is een slecht luisterende, narcistische en op geld beluste psychiater. De multifobische patiënt Bill Murray achtervolgt hem tot in diens luxueuze vakantievilla. V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Trafic d'influence (Dominique Farrugia, 1999, Frankrijk). Komische road movie. Twee witteboordencriminelen worden naar de gevangenis geëscorteerd in een door stakingen lamgelegd Frankrijk. Met Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

Le harem de Madame Osmane (Nadir Mokneche, 2000. Frankrijk). Drama uit het begin van de burgeroorlog in Algerije in 1933 waarin Carmen Maura de Arabische villabewoonster Madame Osmane speelt die gekleed in westerse haute couture zich als een tiran gedraagt en haar huurders bespioneert. TV5, 22.15-24.00u.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H.G. Wells lag nìet ten grondslag aan deze als comedy opgezette demonstratie van `speciale effecten'. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. Minder geloofwaardig. Ook met Darryl Hannah. BBC1, 0.05-1.45u.

Wie treu ist Nik? (Eckhart Schmidt, 1986, West-Duitsland). Satire probeert fenomenen als sterrencultus en massahysterie op de hak te nemen. Platenmaatschappij raakt in paniek als popster huwelijk aankondigt. ARD, 0.50-2.10u.

Obsession (Edward Dmytryk, 1949, Engeland). Effectieve thriller over een `perfecte moord', niet te verwarren met gelijknamige film van Brian De Palma. Arts treft met sadistisch genoegen voorbereidingen om de in een kelder gelokte minnaar van zijn vrouw in een zuurbad te dompelen. Met Robert Newton. Morgen, BBC2, 14.45-16.20u., zwart-wit.