Schoolfruit laat nog op zich wachten

De invoering van het schoolfruit laat langer op zich wachten. De sector – telers, industrie en handelspartners – is er nog niet uit hoe de 3 miljoen gulden moet worden verdeeld die de partijen zelf moeten opbrengen.

Het Voorlichtingsbureau Groente en Fruit verwacht wel dat het project vanaf het schooljaar 2002/2003 begint.

De Tweede Kamer stelde vorig jaar in een motie dat het eten van fruit op school moet worden gestimuleerd. Om die reden is het Productschap Tuinbouw gaan praten met minister Borst (Volksgezondheid). Uiteindelijk stelde het ministerie 2 miljoen gulden beschikbaar en zou de sector zelf 3 miljoen op tafel moeten krijgen om vervolgens via Brussel een verdubbeling te krijgen tot 10 miljoen gulden.

,,Probleem is nog steeds hoe de partijen binnen de sector de financiële verdeling gaan maken'', aldus R. Poort van het voorlichtingsbureau. Er zijn telers die alleen fruit exporteren en dus niet veel hebben aan een promotie in Nederland.

Het project is in eerste instantie bedoeld voor 411.000 scholieren, een kwart van alle basisschoolleerlingen. De appels, bananen, sinaasappels en peren zulen vooral naar de scholen in de grote steden gaan, want vooral daar zouden kinderen te weinig fruit eten, zo blijkt uit onderzoek.