Russen blikvangers Le Bourget

Op het zakenvliegveld Le Bourget, ten noorden van Parijs, is dit weekeinde de grootste luchtvaartbeurs ter wereld geopend. Op de vlieghaven kunnen vertegenwoordigers van het zakenleven, hoogwaardigheidsbekleders en luchtvaartliefhebbers 242 vliegtuigen bezichten. Sommige daarvan, militaire en civiele vliegtuigen, halen boven het beursterrein spectaculaire manoeuvres uit.

Bijzondere blikvangers zijn sinds een jaar of tien vliegtuigen uit de voormalige Sovjet-Unie. Ook in Parijs zijn ze goed vertegenwoordigd. Zo is er het Su-30 gevechtsvliegtuig, een regelrechte verkoophit van het Russische Soekhoi. Dezelfde fabrikant laat ook een Su-25 aanvalsvliegtuig rondjes boven het veld vliegen. Het Russisch/Oekraïense Antonov heeft de AN-225 Kozak, het grootste vliegtuig ter wereld, naar Le Bourget overgevlogen. Het zesmotorige toestel is ontworpen om de Boeran, de Sovjet-versie van de Space-Shuttle, op de rug te vervoeren. Het Boeran-program is niet meer, dus wordt de Kozak nu aangeboden voor zwaar luchttransport. Grootste `winnaar' van Le Bourget is tot op heden het Franse Dassault Aviation dat voor 2.5 miljard dollar van het Amerikaanse United Bizjets een bestelling ontving van veertig zakenjets, met een optie op nog eens zestig stuks. Behalve nieuwe `producten' zijn er ook oldtimers zoals de Spitfire en de Mustang. De luchtvaartshow duurt tot volgend weekeinde.