ROBOT WARS (1/4)

,,De kwaliteit van de deelnemers is heel hoog'', zegt Django Mathijsen vergenoegd. De technisch consultant, die zowel BNN als de roboteers adviseert, vertelt enthousiast dat bijna alle 46 robots, die op de keurdag voor de opnamen van de eerste Nederlandse editie van Robot Wars aanwezig zijn, werken. De Britse robotdeskundige Derek Foxwell, die de robots en hun bestuurders selecteert op techniek, agressie, controle en uiterlijk, merkt op dat er gelukkig ook genoeg slechte deelnemers zijn. ,,Dat levert interessante televisie op.''

BNN zoekt veertig vechtrobots voor de opnames van Robot Wars in Londen. Bijna iedereen die op de selectiedag, die afgelopen zaterdag op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven plaatsvond, aanwezig is mag naar Londen. ,,Sommige robotmakers hebben tot vier uur 's nachts aan hun robot gewerkt'', illustreert Mathijsen het enthousiasme van de roboteers. Robots die nog niet perfect werken, mogen later nog een keer een testrit maken.

Gevochten wordt er niet tijdens de selectie. De wapens (flippers, zagen, hamers en bijlen) zijn vastgezet. De arena in Eindhoven beschikt slechts over een vangrail. Als er een stuk van een robot wordt afgehakt en de lucht invliegt, bestaat de kans dat de kijkers gewond raken. In de studio van de BBC waar BNN in augustus de serie opneemt, vechten de robots in een kooi van kogelvrij glas.

    • Marie-José Klaver