Rivaldo redt Barcelona met fenomenaal doelpunt

Een fenomenale Rivaldo heeft Barcelona gisteravond naar de voorrondes van de Champions League geschoten. De Braziliaan liet het stadion Nou Camp ontploffen toen hij na een voorzet van Frank de Boer twee minuten voor tijd met een fabelachtige omhaal met zijn derde doelpunt van de avond Valencia definitief had verslagen: 3-2. Barcelona eindigde in Spanje als vierde, Valencia (finalist van de Champions League van dit seizoen) speelt `slechts' in het UEFA-Cuptoernooi.

Alsof er een kampioenschap te vieren viel, stormden duizenden uitzinnige aanhangers van Barcelona direct na het laatste fluitsignaal het veld op. `Rivaldo, Rivaldo', scandeerden de bijna honderdduizend socios na de belangrijkste overwinning van het seizoen voor Barcelona. De 29-jarige Rivaldo werd de afgelopen tijd door sommigen bij Barcelona gezien als een probleem, gisteren tegen Valencia was hij de oplossing.

In een onderling duel moesten Barcelona en Valencia gisteren uitmaken wie zich met Real Madrid, Deportivo La Coruña en Mallorca bij het rijtje Spaanse deelnemers aan de Champions League kon voegen. De ploeg van de vertrekkende Argentijnse coach Hector Cúper had aan een punt genoeg, terwijl Barcelona moest winnen.

Vooraf had voormalig Barcelona-speler Ronald Koeman in de Spaanse media gezegd dat Josep Guardiola, Patrick Kluivert en Rivaldo het voortouw moesten nemen in de beslissende wedstrijd. De bij Barcelona vertrekkende Guardiola en de waarschijnlijk blijvende Kluivert werden vroegtijdig door coach Charly Rexach naar de kant gehaald. Fluitconcerten waren hun deel. Rivaldo daarentegen werd de held van de avond.

Net als in andere `grote' ontmoetingen dit seizoen bewees Rivaldo op het juiste moment dat hij tot de allergrootste voetballers op aarde behoort. In de Champions League maakte hij in de eerste ronde een hattrick tegen AC Milan, in de uitwedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid maakte hij drie zuivere doelpunten (waarvan er een ten onrechte werd afgekeurd) en gisteren wist een geniale Rivaldo tegen Valencia in zijn eentje het seizoen voor zijn club een beetje te redden.

Kort na het beginsignaal bracht Rivaldo de aanhang van Barcelona al in extase toen hij na vier minuten een vrije trap via de binnenkant van de paal achter de zwak keepende Cañizares kogelde. Een kleine twintig minuten later trok Rubén Baraja met een kopbal de stand weer gelijk. Langzaam groeide op de tribunes de onvrede over het optreden van de thuisploeg. Maar met dank aan Rivaldo kon Barcelona onder luid gejuich de kleedkamers opzoeken. In de 45ste minuut passeerde de Braziliaan Cañizares opnieuw. Dit keer met een vlammend afstandsschot.

In de tweede helft kwam Valencia met een doldwaze Cúper langs de lijn wederom op gelijke hoogte door een kopstoot van de sterk spelende Baraja. De tweevoudig Champions-Leaguefinalist leek de tweestrijd vervolgens te gaan beslissen. Het matte Barcelona kon geen vuist maken en liet zich steeds verder terugdringen op de eigen speelhelft. Tot een paar minuten voor tijd geloofde niemand nog in een overwinning voor Barcelona.

Toen kwam de 88ste minuut. Frank de Boer rukte op vanaf het middenveld. Met een boogje legde de 31-jarige Nederlander de bal op de borst van de met de rug naar het doel staande Rivaldo. De Braziliaan gooide op de rand van het strafschopgebied zijn benen in de lucht en haalde met rechts om. In een streep vloog de bal links langs een verbouwereerde Cañizares. Doelpunt van het jaar!

Een halve seconde was het stil in het Nou Camp. Daarna barstte een oorverdovend gejuich uit. Dol van vreugde rende Rivaldo zwaaiend met zijn shirt naar de kant. Barcelona-voorzitter Joan Gaspart kon zijn ogen bijna niet geloven. Met gebalde vuisten zag hij hoe zijn sterspeler een treffer maakte die de club miljoenen guldens opleverde.

De Boer vierde zijn assist op de gouden treffer van Rivaldo, in zijn eentje juichend op zijn eigen speelhelft en in de wetenschap dat de Champions League vrijwel zeker aan hem voorbij gaat. De Boer, die donderdag in Nyon te horen kreeg dat de UEFA hem een jaar zal schorsen wegens zijn te hoge nandrolongehalte in zijn urine, sloot gisteren voor eigen publiek een doldwaze periode af. De komende weken heeft hij alleen nog bekerwedstrijden tegen Celta de Vigo voor de boeg. Uitgerekend de ploeg waartegen hij in maart in een UEFA-Cupwedstrijd positief uit de dopingcontrole was gekomen.

De Boer verliet gisteren na zijn eerste overwinning (en mogelijk laatste) in weken in alle stilte het stadion van Barcelona. De geniale avond van Rivaldo was ook voor De Boer een historische wedstrijd.

    • Koen Greven