Rellen Indonesië na prijsverhoging

Bij felle botsingen tussen politie en studenten, die protesteerden tegen een dit weekeinde doorgevoerde verhoging van de brandstofprijzen, zijn vandaag op een campus even bezuiden Jakarta twaalf betogers gewond door rubberkogels. Door demonstranten getergde politiemannen achtervolgden de studenten toen deze hun toevlucht namen in de campusmoskee.

In tientallen Indonesische steden braken dit weekeinde stakingen uit in het openbaar vervoer nadat zaterdag een eerder uitgestelde verhoging van de brandstofprijzen met gemiddeld 30 procent van kracht was geworden. De stakende chauffeurs eisten een tariefsverhoging voor vervoerbewijzen ter compensatie van de hogere prijzen voor benzine en dieselolie. Indonesische buschauffeurs huren hun voertuig van de eigenaar en draaien zelf op voor de brandstofkosten. In Bandung, de hoofdstad van West-Java, werd het openbare leven zaterdag geheel lam gelegd. Bendes motorrijders dwongen winkeliers hun nering te sluiten. De burgemeester van Bandung liet weten dat de politie opdracht had te schieten op plunderaars en vandalen. Zaterdagavond zwichtte het stadsbestuur voor de druk van de chauffeurs: het kondigde een prijsverhoging van 25 procent af voor vervoersbewijzen. Vandaag was de rust in Bandung weergekeerd.

De verhoging van de brandstofprijzen maakt deel uit van een tussentijdse aanpassing van de begroting voor 2001. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dringt er al lang op aan dat de regering de brandstofsubsidies drastisch vermindert. De Indonesische brandstofprijzen zijn de laagste ter wereld. Na eerder uitstel werd vrijdagavond bekendgemaakt dat de nieuwe tarieven zaterdag zouden ingaan.