Rattle naar Berlijn onzeker

Het in 2002 geplande aantreden van Sir Simon Rattle als chef-dirigent bij het Berliner Philharmonisches Orchester wordt bedreigd door financiële problemen. Rattle heeft nog steeds geen contract ondertekend. Hij eist een salarisverhoging voor de musici, en wil dat het orkest een onafhankelijke stichting wordt, met beschikkingsrecht over de eigen financiën. De wet die in deze verandering voorziet, moest donderdag zijn behandeld door het regionaal parlement van Berlijn. De behandeling is echter uitgesteld in verband met de actuele opvolgingscrisis in het burgemeestersambt van Berlijn. ,,De situatie is ernstig, en kan onhoudbaar worden als de wet niet aan het eind van de maand is aangenomen'', aldus een woordvoerder. Simon Rattle heeft zich al eerder zeer ongeduldig betoond zijn contract eindelijk te kunnen ondertekenen. Met de ambitie om van de Philharmonie het cultureel centrum van Berlijn te maken, stuurt Rattle aan op een programmering met minder ijzeren repertoire, waarin hij de grens tussen `serieuze'- en `amusements'-muziek wil slechten.