`Putschist'

Klaus Wowereit (47), voorlopig de nieuwe burgemeester van Berlijn, had het gisteren zwaar te verduren. Op de eerste dag in zijn nieuwe functie werd hij getrakteerd op een fluitconcert van tientallen demonstranten. ,,Verrader'' en ,,putschist'' riepen boze Berlijners tijdens de kranslegging ter herdenking van de slachtoffers van 17 juni 1953 in Berlijn, toen de arbeidersopstand in de DDR bloedig werd neegeslagen. Wowereits partij, de SPD, had met steun van de ex-communistische PDS burgemeester Eberhard Diepgen (CDU) weggestemd. Nog maar anderhalf jaar geleden bezwoer de SPD niet met de PDS te willen samenwerken. Inmiddels heeft Wowereit laten blijken dat de deur voor een coalitie met Groenen en PDS openstaat.

Samen met de Berlijnse SPD-voorzitter Peter Strieder, geldt fractieleider Wowereit als degene die de grote coalitie met de CDU in Berlijn heeft laten springen.

Wowereit is geen revolutionair. Hij komt uit het West-Berlijnse Tempelhof, is jurist en niet bepaald een sociaal-democraat van de oude stempel. Hoewel de SPD tien jaar samen met de CDU Berlijn bestuurde en evengoed verantwoordelijkheid draagt voor het mismanagement bij de Berlijnse staatsbank, is het Wowereit en Strieder gelukt de zwartepiet bij de CDU te deponeren. ,,Tactisch professioneel gedaan'', moest vertrekkend burgemeester Diepgen verbitterd toegeven.

De ambitieuze Wowereit hoopt ook na de verkiezingen burgemeester te kunnen blijven, maar weet dat hem met de populaire Gysi als tegenkandidaat een zware strijd te wachten staat. De SPD had immers bij de laatste verkiezingen slechts 22 procent van de stemmen. Lukt het de PDS groter te worden dan de SPD, dan kan Wowereit naar het burgemeesterschap fluiten. Want de Berlijners kennen Gysi, maar wie is Wowereit?

,,Ik ben homo'', liet Wowereit vorige week weten. Hij hoopt zo zijn bekendheid te vergroten. De nieuwe burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, had hem geïnspireerd. Na diens `outing' steeg z'n populariteit met 20 procent.