Poetin tegen opdeling van Joegoslavië

De Russische president Vladimir Poetin heeft de handelwijze van het westen in Kosovo gisteren scherp veroordeeld tijdens een onverwacht bezoek aan de Joegoslavische provincie onder VN-bestuur.

Eerder bracht president Poetin een bezoek aan zijn Joegoslavische ambtgenoot, Vojislav Kostunica in de Servische hoofdstad Belgrado. Na afloop van dat bezoek noemden beide presidenten Kosovo ,,de belangrijkste bron voor instabiliteit'' in de regio.

De kritiek van Poetin komt op het moment dat een delegatie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een bezoek brengt aan Kosovo. Aan het einde van het jaar organiseert de internationale gemeenschap verkiezingen in Kosovo. Naar verwachting zullen de Albanezen de komende maanden hun roep om zelfstandigheid versterken.

Poetins bezoek is het eerste bezoek van een Russische president aan Joegoslavië in tien jaar tijd. Zijn uitstapje naar Kosovo werd pas op het laatste moment bekend gemaakt, uit veiligheidsoverwegingen. De Kosovo-Albanezen beschouwen de Russen als pro-Servisch.

Poetin riep op tot eerbiediging van de bestaande grenzen op de Balkan. ,,Anders stabiliseert de situatie nooit in deze regio'', zei hij tegen verslaggevers van Russische media. Sinds het einde van de NAVO-luchtoorlog is Kosovo de facto een internationaal protectoraat. Op papier maakt de provincie echter nog deel uit van Joegoslavië.

Volgens de Russische president heeft het westen al ,,teveel toezeggingen aan de radicalen'' gedaan. Hij doelt daarmee op de Albanese extremisten, die de Servische bevolking in Kosovo aanvallen en een gewapende strijd voeren in het naburige Macedonië. Poetin en Kostunica riepen gisteren op tot de ,,ontwapening van deze terroristen''.

De Russische president pleitte ook voor ingrijpen in Macedonië, maar liet zich daar verder niet over uit. Komt Kosovo's onafhankelijkheid ter sprake in de VN-Veiligheidsraad, dan stemt Rusland hoogstwaarschijnlijk tegen, zo bleek uit Poetins scherpe veroordeling.

In de Macedonische hoofdstad Skopje zijn vertegenwoordigers van de regerende coalitie van nationale eenheid vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag bijeengekomen om te proberen een oplossing te vinden voor het conflict met de Albenese rebellen in het noorden van het land. Ondanks groeiende druk van de internationale gemeenschap hebben de onderhandelingen nog geen enkel resultaat opgeleverd. Waarnemers noemen de gesprekken ,,krampachtig''.