Partij Simeon II wint Bulgaarse verkiezingen

De verbannen koning Simeon II is niet alleen terug op het politieke toneel van zijn geboorteland Bulgarije. Zijn Nationale Beweging Simeon II (NDS II) heeft, na telling van bijna alle stemmen, zelfs een absolute overwinning weten te behalen in de parlementsverkiezingen. Met iets meer dan 43 procent van de stemmen stevent de beweging van de ex-koning af op 121 zetels in het 240 zetels tellende parlement.

De regering van premier Ivan Kostov (Unie van Democratische Krachten, ODS) haalde slechts 18 procent van de stemmen, op de hielen gevolgd door de voormalige communisten, die verrassend 17 procent wisten te scoren. De Beweging voor Rechten en vrijheiden (DPS), die de Bulgaarse Turken vertegenwoordigt, kreeg bijna 7 procent van de stemmen.

In een eerste reactie zette Simeon zondagavond de deur open voor eventuele coalitiepartners. ,,Iedereen die ons programma onderschrijft en met ons tegen corruptie vecht is welkom''. Premier Kostov, leider van de eerste regering sinds de val van het communisme die het de volle vier jaar uithield, boog het hoofd. ,,Wij hebben zeer impopulaire maatregelen genomen en veel fouten gemaakt. We hebben van de Bulgaarse kiezer een hogere prijs gevraagd dan deze bereid was te betalen.''

Simeon keerde begin april uit Spanje terug naar Bulgarije met een politieke missie. Aanvankelijk wilde de ex-koning, die in 1946 na een vervalst referendum over de monarchie werd afgezet, een gooi doen naar het presidentschap. Maar die weg werd afgesloten door de rechter die bepaalde dat een presidentskandidaat ten minste vijf jaar in het land moest wonen. Vervolgens bleek ook de registratie van de NDS II als politieke partij bij de verkiezingen onmogelijk volgens de Bulgaarse rechterlijke macht. De ex-koning kwam daarop door een achterdeurtje binnen, via een coalitie met een bestaande vrouwenpartij. Simeon die zelf geen kandidaat was en dus niet in het parlement zal komen, zegt formeel het herstel van de monarchie niet op de agenda te hebben.

Bulgaarse kranten jubelden vanochtend over de terugkeer van Simeon. `De koning heeft gewonnen', schreef het grootste dagblad Troed: ,,Blond, mooi en niet onbemiddeld is Simeon II uit Spanje teruggekomen om als een Don Quichotte te vechten tegen het onrecht. Hier zal hij echter niet te maken krijgen met windmolens, maar met de bulldozer van de echte politiek.'' Volgens het dagblad Sega is Simeon niet anders dan vorige regeringen. Het verschil is alleen dat ,,hij zich nog niet bevuild heeft aan de modder van de transitie''.

ACHTERGROND: pagina 5