Mundial trekt 140.000 bezoekers

Ondanks het slechte weer hebben 140.000 mensen het afgelopen weekeinde de veertiende editie van Festival Mundial in Tilburg bezocht. Met name de zondag werd geteisterd door regenbuien. Desondanks passeerden toen 80.000 mensen de kassa's van het festival.

De organisatie zegt verbaasd te zijn over de hoge opkomst. Vorig jaar, toen het droog en warm was, kwamen 160.000 mensen naar het multiculturele festival.

Zaterdag waren Anouk, Ilse DeLange en Def Rhymz de grote publiekstrekkers. De zondag stond in het teken van de wereldmuziek. Hier was de Senegalese zanger Baaba Maal de bekendste act. Tijdens het optreden van de Senegalees riep oud-Eurythmics zangeres Annie Lennox het publiek op een SMS te versturen voor de vrijlating van de Tibetaanse musicus Ngawang Choepel. Hij werd in 1996 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf omdat hij informatie verzamelde voor een documentaire over Tibetaanse muziek.

Amnesty International is de initiatiefnemer van de SMS-actie. Op verschillende festivals wordt aan bezoekers gevraagd mee te doen. Sinds 5 mei hebben 11.500 mensen deelgenomen aan de SMS-actie van de mensenrechtenorganisatie.