Internationaal

LONDEN

Met de koersdalingen op de New Yorkse beurzen eind vorige week nog in het achterhoofd, gingen de Europese handelsbeurzen vanochtend gematigd van start. De FTSE-index in Londen stond een paar tienden van procenten in de min. Twee zaken stonden vanochtend in de schijnwerpers. Ten eerste de naechoeënde ontslaggolf bij het Canadese technologieconcern Nortel, ten tweede de Europese telecomperikelen. In de technologiesector zijn beleggers benieuwd naar de kwartaalcijfers die de Amerikaanse softwarefabrikant Oracle maanden na sluiting van de beurs in de Verenigde Staten bekend gaat maken. In de telecomsector won British Telecom vroeg in de ochtend 1,4 procent nadat het concern gunstige resultaten op het vlak van schuldenreductie boekte. Oliegigant BP en farmaceutisch concern GlaxoSmithKline drukten de FTSE-index, ondanks de winst van British Telecom, naar beneden.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt leden telecom- en technologiefondsen zoals Siemens en Infineon verlies. Deutsche Telekom, dat vanaf vandaag een zwaarder gewicht heeft in de beursgraadmeter DAX, bleef stabiel op 24 euro. De DAX zelf steeg vroeg in de ochtend eerst licht, met name door de positieve resultaten zoals die geboekt werden door herverzekeraar Munich Re en automobielfabrikant BMW. Tegen het middaguur stond, net als alle andere grote Europese graadmeters, ook de DAX op verlies. Het Duitse softwareconcern SAP won licht in afwachting van de cijfers van grote concurrent Oracle.

PARIJS

In Parijs was de stemming onduidelijk. Aan de ene kant wonnen meer traditionele fondsen, zoals vliegtuigbouwer Dassault Aviation, terwijl aan de andere kant technologiefondsen als Atos Origin en telecomconsultant Alten in moesten leveren. Dassault won nadat het een order ter waarde van 2,5 miljard dollar (6,25 miljard gulden) voor 100 Falcon zakenjets kreeg.

TOKIO

Ook in Azië daalden de beurzen. Op de effectenbeurs van Tokio leverde de Nikkei-index 0,7 porcent in naar 12.697 punten. De handel stond de hele dag in het teken van de tegenvallende resultaten op de Amerikaanse beurzen van voor het weekend, waarmee vooral de technologiefondsen het moesten ontberen.

In Tokio leken de telecomfondsen met elkaar in gevecht te zijn om de schaarse gunst van de beleggers. NTT DoCoMo verloor aan waarde. J-Phone East, de mobiele telefoondivisie van de twee na grootste telecomaanbieder Japan Telecom, zei klanten minder te willen laten betalen voor gebruik van mobile diensten. Japan Telecom wil hiermee feller concurreren met NTT DoCoMo.