In Berlijn is strijd begonnen om het burgemeesterschap

Gregor Gysi dingt mee voor de PDS, de partij van ex-communisten in de DDR, naar het burgemeesterschap van Berlijn. Gysi maakte zondag zijn kandidatuur bekend, nadat burgemeester Eberhard Diepgen (CDU) een dag tevoren door het stadsparlement de laan was uitgestuurd. Diepgen wordt verantwoordelijk geacht voor de financiële crisis en het bankenschandaal in Berlijn. In de herfst worden vervroegde verkiezingen gehouden.

Diepgen werd weggestemd doordat SPD en Groenen met stemmen van de PDS een meerderheid wisten te organiseren. Twaalf jaar na de val van de Berlijnse Muur wil de PDS met Gysi de gok naar de macht in de Duitse hoofdstad wagen. ,,Ik sta voor bruggen, niet voor muren'', zei Gysi, die van Berlijn ,,werkelijk een gemeenschappelijk project'' wil maken.

Volgens de jongste opiniepeilingen vindt 53 procent van de Berlijners Gysi de meest geschikte kandidaat voor het ambt van burgemeester. Maar het stadsparlement kiest de burgemeester en Gysi maakt alleen kans als de PDS de grootste partij wordt. Bij de jongste verkiezingen in 1999 was de CDU/CSU met 40,8 procent de grootste partij. De SPD haalde 22,4 procent van de stemmen, de PDS 17,7 procent en de Groenen 9,9 procent. In Oost-Berlijn behaalde de PDS 39,5 procent.

De SPD-er Klaus Wowereit is tot voorlopige burgemeester gekozen. Hij zal in een overgangsregering met de Groenen tot de verkiezingen op 23 september regeren. Even leek het erop dat de CDU oud-partijleider Wolfgang Schäuble als kandidaat naar voren zou schuiven voor het burgemeesterschap van Berlijn. Partijvoorzitter Angela Merkel heeft zich steeds voor Schäuble uitgesproken, Maar de Berlijnse afdeling van de CDU vreest dat Schäuble te veel geassocieerd wordt met het zwart-geld-schandaal. De herkomst van een donantie van 100.000 mark, die tot Schäubles aftreden als partijvoorzitter leidde, is nog altijd onduidelijk. Ook oud-bondskanselier Helmut Kohl was tegenstander van Schäubles kandidatuur.

De CDU is bang dat het zwart-geld-schandaal een overheersende rol in de verkiezingscampagne gaat spelen, waarvan Gysi zou profiteren. De partij heeft nu de jonge Berlijnse ondernemer Frank Steffel (35) als kandidaat naar voren geschoven. Steffel werd recent gekozen tot fractieleider als opvolger van Klaus Landowsky, die ook jarenlang voorzitter was van de Berliner Hyp, dochter van de Berlijnse staatsbank Bankgesellschaft Berlin. Eerder dit jaar werd bekend dat Landowsky steekpenningen van een klant van de bank had aangenomen. De staatsbank is onlangs voor zes miljard mark het schip ingegaan door mismanagement met onroerend goedtransacties. Daardoor lijdt het arme Berlijn, dat diep in de schulden zit, een miljardenstrop.

    • Michèle de Waard