Huiszoeking bij advocaat in Amsterdam

Justitie heeft vorige week dinsdag huiszoeking verricht in de praktijk van een Amsterdamse advocaat. De raadsman is aangehouden en vrijdag na verhoor weer vrijgelaten.

De zaak speelt bij het openbaar ministerie (OM) in Zutphen/Arnhem. Volgens persofficier van justitie J. Buttinger van het Zutphense parket wordt de advocaat ervan verdacht te hebben meegewerkt met criminelen die actief zijn in handel met chemicaliën voor synthetische drugs. Daarbij gaat het met name om amfetamine en speed. De advocaat zou een verdachte in deze zaak, die tevens zijn cliënt is, hebben geholpen. De verdachte zit overigens nog steeds in hechtenis. Zijn zaak zal later deze zomer voor de rechtbank dienen.

De Amsterdamse advocaat, die werkzaam is in een kleinere civiele praktijk, wordt onder meer verdacht van `bedriegelijke bankbreuk'. Hij zou geld van zijn cliënt, die formeel failliet was, op een `derde rekening' hebben gezet en op die manier kapitaal aan het faillissement hebben onttrokken. Ook zou hij een valse akte hebben opgemaakt.

Huiszoeking bij een advocaat ligt uiterst gevoelig omdat dit de vertrouwelijkheid tussen raadsman en cliënt kan schaden. Vandaar dat het OM, volgens afspraken met de Orde van Advocaten, altijd de plaatselijke deken inlicht, die vervolgens aanwezig is bij de huiszoeking. Ook in het Amsterdamse geval is dat gebeurd, zo bevestigt deken F. Bannier.

Bannier zegt ,,buitengewoon ongelukkig te zijn met het feit dat een advocaat bij dit soort dingen betrokken raakt.'' Hij noemt de zaak ,,zeer ernstig'', maar onderstreept dat nog niet vaststaat dat de betrokken advocaat ,,over de strafrechterlijke schreef'' is gegaan: ,,Het is nog maar een verdenking.''

De advocaat zelf en zijn raadsman waren niet bereikbaar voor commentaar.