ÉRIK TRUFFAZ

Het toevoegen van elektronica aan jazz staat niet garant voor opwindende hedendaagsheid; de lauwe lounge-muzak van St. Germain vormt daar wel het beste bewijs voor. De eveneens uit Parijs afkomstige trompettist Érik Truffaz is wél op de hoogte van het geheim achter het succesvol mengen van traditie en technologie. Samen met zijn Noorse collega Nils Petter Molvaer mag hij tot de elitetroepen van de acid jazz gerekend worden. Op Revisité bewerkt de Franse blazer in gezelschap van een uitgelezen clubje producers, waaronder Pierre Audétat en Pierre Henry, zeven nummers van zijn vier eerdere cd's. Voorzien van nieuwe arrangementen en instrumentatie ondergaan de originele composities sfeerveranderingen alsof het muzikale toverballen zijn. De allergrootste verdienste van de producenten is dat de computer-

gegenereerde geluiden en de organische instrumenten zo naadloos aansluiten, dat nauwelijks te achterhalen is waar de mens stopt en de machine begint. Niet alles op Revisité is even interessant vooral de toevoeging van nasale raps werkt vervlakkend maar meer dan eens weet Truffaz de aandacht te vangen en vast te houden. Hoogtepunten zijn het minimalistische maar sfeervolle Less en het broeierige, aan de betere `old skool' hiphop refererende, Sweet mercy.

Érik Truffaz speelt op 24 juni op het World Port Jazz Festival in Rotterdam.

Érik Truffaz: Revisité (Blue Note, 532465 2) Distr. EMI.

    • Edo Dijksterhuis