Een Romeins volksfeest na 18 jaar onderdrukking

AS Roma vierde gisteren op uitbundige wijze het eerste Italiaanse kampioenschap sinds 1983. De spelers van trainer Capello volgden een nieuwe trend en gingen massaal uit de kleren.

Campioooooni. Een langgerekte kreet van verrukking galmt door het snikhete zaaltje. Achttien jaar lang is het onderdrukt, en nu, eindelijk, mag het eruit. Mensen zoenen, huilen, slaan elkaar op de schouder. De barman laat de spumante knallen. Op straat is het lang muisstil geweest, maar ineens is iedereen buiten, schreeuwend en claxonnerend en op fluitjes blazend. Toeters uit een spuitbus kaatsen meedogenloos tussen de muren van het zaaltje heen en weer en maken de kakafonie totaal. Zo moet de hel klinken. Maar het is de hemel. AS Roma is kampioen geworden.

Ademloos hebben ze de wedstrijd tegen Parma gevolgd via een zender voor betaal-tv. Man en vrouw, kleindochter en opa. De meesten met een rood-geel shirt aan of een rood-gele sjaal om. Maar niemand durfde het magische woord in de mond te nemen. Scudetto. Het schildje dat je op je shirt mag naaien als de kampioen bent van de Serie A. Het had vorige week kunnen gebeuren, maar toen speelde Roma gelijk. En nu, terwijl de minuten verstrijken, staan de zweetdruppeltjes op het hoofd. De traag draaiende ventilator aan het plafond kan het allang niet meer aan.

Overal in de stad zitten mensen zo te kijken, mensen die geen kaartje meer konden bemachtigen voor het met 74.000 man tot de nok gevulde Stadio Olimpico. Ze springen overeind als Totti het eerste doelpunt maakt en Montella de ploeg op 2-0 zet. De ogen beginnen te glanzen als Batistuta zijn club op 3-0 zet. Het tegendoelpunt van Parma maakt dan niets meer uit.

Maar vlak voor tijd is er paniek, als opgewonden supporters het veld oprennen, als een soort ejaculatio precox. Ze trekken hun helden de kleren van hun lijf. Binnen een paar seconden staan spelers in hun onderbroek, zonder shirt of zonder schoenen en sokken. Moet de kampioenswedstrijd worden gestaakt?

Twintig minuten duurt de onzekerheid. De materiaalman sprokkelt wat kledingstukken bij elkaar. Dan probeert de scheidsrechter het nog een keer. De spelers spelen elkaar de bal toe rond de middellijn en sprinten naar de catacomben als het laatste fluitsignaal klinkt. Het is vier minuten over vijf. Duizenden supporters lopen door het politiecordon heen, op jacht naar souvenirs. De grasmat wordt uit elkaar getrokken. Doelpalen en netten worden gedecimeerd. De bank waarop trainer Fabio Capello zijn ploeg naar het kampioenschap heeft geleid, gaat in honderden kleine stukken mee naar huis.

De 74-jarige clubvoorzitter Franco Sensi kan het niet zoveel schelen. Hij ziet wel hoe hoog de boete wordt, hoe groot de schade is. Honderden miljoenen guldens heeft hij uitgegeven om spelers te kopen als Montella, Batistuta en Nakata, om Totti bij de club te houden, om Capello aan te trekken als trainer. Nu is het zijn feest. ,,Roma is een club van duizend miljard (lire, ruim 1,1 miljard gulden) die macht heeft onttrokken aan het noorden, de gelijke is geworden van Milan, Inter en Juventus, en deze aan het einde zelfs heeft verslagen,'' zegt hij.

Twee keer eerder werd AS Roma kampioen, in 1942 en in 1983. Dit is het kampioenschap van Sensi en van Capello. Twee jaar geleden kwam hij naar Rome, met vijf kampioenschappen als trainer op zak: vier keer met AC Milan, een keer met Real Madrid. De details van zijn contract zijn niet bekendgemaakt, maar het ligt rond de vijf miljoen gulden per jaar, plus extra's. Roma eindigt onder zijn leiding met het recordaantal van 75 punten. Van begin af aan stond de ploeg bovenaan, en op de moeilijke momenten wist Capello de spelers die even wat minder waren eruit te halen en de ploeg het vertrouwen in zichzelf te laten behouden.

Een miljoen mensen stroomt de straat op. Wijken als Testaccio en Garbatella worden helemaal geel-rood. Poppen die aartsrivaal Lazio symboliseren, vorig jaar landskampioen, worden ten grave gedragen. Bij Porta Metronia, een van de oude stadspoorten, stapt een meisje uit de auto om de grond te kussen. Hier in de buurt is aanvoerder Totti geboren. `Grazie Fiorella: 29/9/1976' stond in het stadion op een spandoek voor Totti's moeder.

Zelfs de kersverse burgemeester Walter Veltroni, een fan van Juventus, liet zich een rood-gele sjaal omhangen. De supporters maakten hun eigen feest, want om het lot niet te tarten had Roma dit keer niets georganiseerd – vorige week droop iedereen af toen het niet lukte. Het verbod op de verkoop van drank verdampte. De dranghekken rondom het oude centrum bleken zinloos. Tot zeker drie uur vannacht hebben de aanhangers van Roma feest gevierd. Hier en daar sneuvelden winkelruiten, een carabinierie kreeg een messteek, fans van Lazio zochten relletjes, maar de politie vindt dat het alles bij elkaar goed is verlopen. Vanmorgen werd bekend dat er vijftig gewonden en dertig arrestaties hebben plaatsgevonden.

Nu blijkt dat AS Roma de club van alle Romeinen is, terwijl Lazio traditioneel meer van de provincie is geweest en in de hoofdstad alleen aanhang in de betere kringen had. Volgende week wordt het weer feest, op het Circus Maximus. De zanger Antonello Venditti zal, net als in 1983, een kampioenslied zingen. En Sabrina Ferilla? Vroegen de fans gisteren. De populaire actrice had een striptease aangekondigd als AS Roma kampioen zou worden. Ze moest gisteren na de wedstrijd meteen naar het theater, maar stelde haar fans gerust. Beloofd is beloofd.

    • Marc Leijendekker