Dubbeldam de nieuwe ruiterheld van Aken

Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam heeft gisteren de Grote Prijs van Aken gewonnen, het meest prestigieuze concours in de hippische wereld. Hij is favoriet voor het EK.

Een beetje tot zijn eigen verbazing hoefde Jeroen Dubbeldam niet eens een barrage te springen om zich in Aken tot winnaar te laten kronen. De parcoursbouwer van Aken, Herr Professor Doktor Arno Gego, had zijn werk niet goed gedaan, want behalve Dubbeldam kon geen enkele ruiter een dubbele foutloze ronde noteren en dus was er geen barrage. Parcoursbouwers zoeken dan vaak een stil hoekje op, om aan de hoon van de organisatie te ontsnappen.

Een Grote Prijs en zeker die van Aken moet in een barrage beslist worden. Gego vindt van niet. Hij ging frontaal in de aanval. ,,Ik werk 35 jaar mee aan het bouwen van parcoursen en ben twintig jaar eindverantwoordelijk. Dit is voor het eerst dat dit gebeurt. Wat is er mooier dan dat de olympisch kampioen hier de belangrijkste rubriek wint?''

Nadat Dubbeldam ook de tweede manche foutloos had gereden, kwamen er nog vier ruiters aan de start. De 45.000 toeschouwers hoopten op een barrage en zagen tot hun leedwezen de fouten van Ludger Beerbaum en zijn schoonzusje Meredith Michaels, van Thomas Voss en Beezie Madden. De laatste miste niet alleen de hoofdprijs, ook de bonus van 600.000 dollar.

Rob Jansen, parcoursbouwer tijdens het EK in Arnhem en in Aken aanwezig als assistent van Gego, had met een kleine verandering het parcours in de tweede manche iets lichter willen maken. ,,Bij de eerste oxer van dubbelsprong, parallel gebouwd met een hoogte van 1.55 m. en een breedte van 1.80 m. kon de voorste boom vijf centimeter zakken. Dan was deze heel veel kracht en techniek van het paard vergende combinatie behoorlijk wat eenvoudiger geworden'', meende Jansen. Gego ging niet akkoord met het voorstel. ,,Gego ziet graag dat aan het einde van het parcours fouten worden gemaakt, omdat dan de emotie bij het publiek het grootste is. Gezien de 300.000 toeschouwers die er de afgelopen week in Aken zijn wezen kijken, werkt die formule zeer goed'', aldus Jansen.

Dubbeldam reageerde stoïcijns na zijn overwinning. ,,Ik was verrast dat iets wat zo moeilijk lijkt, eigenlijk zo gemakkelijk ging.'' Pas na de landenwedstrijd van vrijdag nam hij de beslissing zijn schimmel ook in de Grote Prijs in te zetten. Hij wil De Sjiem ,,graag fris houden'' voor de EK. De schimmel heeft na de Spelen in Sydney veel rust gehad, voor Dubbeldam kwam de sport na het behalen van de gouden medaille een poosje op de tweede plaats.

Dubbeldam boekte met deze overwinning zijn eerste zege in een Grote Prijs. Zijn naam prijkt nu ook op het grote bord aan de jurytoren, dat begint vanaf 1927 met alle namen van alle winnaars van de Grote Prijs en waarop tot nu toe slechts één Nederlander prijkte. Jos Lansink won de Grote Prijs van Aken in 1992 met Egano. De eigenaren van dat paard waren Hans Horn en Bennie Holtkamp. Holtkamp is de schoonvader van Dubbeldam en ook eigenaar van De Sjiem.

Met de zege van Dubbeldam was het Nederlandse succes niet ten einde. IJsbrand Chardon won de vierspanwedstrijd en het Nederlandse team eindigde als tweede in de landenwedstrijd. Bij de dressuur kon Nederland zoals verwacht geen potten breken. Anky van Grunsven eindigde in de door Duitsers gedomineerde `Zware Tour' op de achtste plaats.

Opvallend was de hoge waardering voor de ruiters uit Spanje. Rafael de Soto met Invasor werd in het laatste onderdeel, de kür op muziek, vierde dankzij de sterke punten van het barokke Andalusische paard zoals de piaffe, de passage en de pirouettes, die met zwier en elegance worden uitgevoerd. Van Grunsven revancheerde zich in de `Lichte Tour', waarin zij tweede werd met de hengst Krack C.

    • Jacob Melissen