Bruggenbouwer

Gregor Gysi (53) had eigenlijk zijn oude beroep van advocaat weer willen opnemen. De populaire parlementariër legde vorig jaar zijn functie van PDS-fracieleider (Partij van Democratisch Socialisten) neer en overwoog zich uit de actieve politiek terug te trekken. Gysi was moe van de vele ,,merkwaardige'' lieden in zijn eigen partij.

De PDS, waarin zich na de hereniging oud-communisten verzamelden, is een vergaarbak van orthodoxe marxisten, links-radicalen, proteststemmers en hervormers. In zijn boek Ein Blick zurück, ein Schritt nach vorn kritiseert hij de langzame modernisering en het moeizame proces om van de PDS een democratische linkse partij te maken. Toch is het Gysi en zijn hervormers gelukt de invloed van het Marxistisch Platform terug te dringen.

Sinds het Berlijnse bankenschandaal werd Gysi geplaagd door zijn geweten. Als geboren en getogen Berlijner, gaat het wel en wee van de Duitse hoofdstad hem zeer aan het hart. Berlijn is zo goed als failliet, heeft een hoge werkloosheid en nauwelijks geld om de culturele en representatieve taak van hoofdstad te vervullen.

,,Eigenlijk heeft Berlijn een bestuur nodig van onafhankelijke knappe koppen, die de kar uit de modder trekken'', zei Gysi onlangs in een gesprek met deze krant. Hij trok van leer tegen de subsidiementaliteit en de vriendjespolitiek. Jonge ondernemers, die recent naar Berlijn zijn toegekomen, lopen bij de Senaat ,,stuk'' op een gesloten circuit.

Na grote druk vanuit de bevolking en zijn eigen partij wil Gysi nu de sprong wagen naar het burgemeesterschap. De mediaster van de PDS – in de Bondsdag geldt hij als de beste spreker – ziet het als zijn ,,historische missie'' Oost- en West-Berlijners ook mentaal te herenigen. Hij schrikt niet terug voor privatisering, wil ,,sociaal rechtvaardig'' saneren en investeren in onderwijs en cultuur. De bouw van de Muur heeft Gysi veroordeeld. Geen staat heeft het recht mensen te verhinderen hun land te verlaten, aldus Gysi, die in de DDR partijlid was en als advocaat dissidenten verdedigde als Bahro en Havemann.