Beschuldigingen BBC tegen Sharon maken Israël razend

In Israël is woedend gereageerd op een televisieprogramma van de Britse BBC waarin de rol van premier Ariel Sharon in de moordpartij door rechtse Libanezen in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in 1983 wordt onderzocht. In de gisteren uitgezonden documentaire `De Beschuldigde' kwamen juridische experts tot de slotsom dat Sharon kan worden aangeklaagd wegens zijn betrokkenheid bij het bloedbad bij Beiroet, dat naar schatting 800 Palestijnse burgers – mannen, vrouwen en kinderen – het leven kostte.

Na de moord op de christelijke, met Israël verbonden Libanese president Bashir Gemayel zond het Israëlische leger, dat West-Beiroet had bezet, christelijke strijders de kampen in. Daar richtten zij gedurende 38 uur gruwelijkheden aan. Israëlische troepen, die rond de kampen waren gestationeerd, grepen niet in. Sharon, die toen minister van Defensie was, evenmin, hoewel hij van de gebeurtenissen op de hoogte was gesteld. In Israël was overigens de woede zeer groot toen het bloedbad bekend werd. De commissie Kahane, die onder druk van de publieke opinie werd ingesteld, concludeerde dat Sharon ,,indirecte verantwoordelijkheid'' droeg, wat hem de portefeuille van defensie kostte. Volgens de commissie kon Sharon vooraf niet weten wat de christelijke strijders zouden aanrichten. In het BBC programma wordt dat argument echter ontzenuwd, door onder anderen de toenmalige Amerikaanse speciale afgezant Morris Draper: ,,Ik neem aan dat als je die dag van de maan was gekomen, je het misschien niet had kunnen voorspellen.''

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken brandmerkte het programma vandaag als ,,een poging de naam van Israël en zijn leider te besmeuren''. Volgens de Israëlische minister van Justitie, Meir Sheetrit, is het programma nieuw bewijs van het consistente ,,anti-Israëlische'' en ,,pro-Palestijnse'' vooroordeel van de BBC. In rechtse kringen klonk meteen de roep om alle buitenlandse media er nu maar uit te zetten. Die zijn toch allemaal antisemitisch, aldus druk emailverkeer. In via internet georganiseerde brievencampagnes wordt de BBC voorts te verstaan gegeven dat zij beter een programma had kunnen wijden aan de ,,tegenwoordige misdadiger'' Yasser Arafat. Die is immers verantwoordelijk voor ,,het geweld dat hij ontketende na het verwerpen van Israëls verreikende vredesaanbod''.

Een overlevende van het bloedbad is gisteren uit Beiroet naar België vertrokken om Sharon daar aan te klagen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Volgens een uit 1993 stammende wet is het daar mogelijk buitenlandse functionarissen wegens schendingen van de mensenrechten te vervolgen. Twee weken geleden dienden twee Belgen van Arabische afkomst ook al een klacht tegen Sharon in.