`Beachers' moeten presteren

Bij de verdeling van NOC*NSF-gelden ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Athene in 2004 heeft beachvolleybal voor 2001 geen cent toegewezen gekregen. Een probleem, want de Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) had in de planning wel rekening gehouden met een bijdrage van de sportkoepel. Volgens manager Heleen Crielaard kan die situatie maar één jaar duren.

TVN had bij NOC*NSF voor de complete olympische cyclus een bedrag van anderhalf miljoen gulden gulden aangevraagd, wat neerkomt op 375.000 gulden per jaar. De motivering van technisch directeur Joop Alberda was dat beachvolleybal nieuwe teams heeft opgevoerd, waarvan onbekend is welke plaats zij op de wereldranglijst innemen. NOC*NSF wil eerst resultaten zien.

Teleurgesteld in NOC*NSF?

Crielaard: ,,Ten dele, want wij hebben voor het beachvolleybal eindelijk goede plannen ontwikkeld. We hebben twee teams (Rebekka Kadijk/Marit Leenstra en Max Backer/Gijs Ronnes, red.) die fulltime aan de slag gaan en maken voor het eerst werk van de jeugdopleiding. We voeren niet langer een ad-hocbeleid, maar zijn serieus van plan het beachvolleybal te structureren. Met Casper Groenhuizen hebben we daar zelfs een bondscoach voor aangesteld.''

Kan het programma voor dit jaar worden uitgevoerd?

,,Dit jaar nog wel. TVN neemt de kosten voor haar rekening en hopelijk kunnen we deze week een sponsor presenteren. Maar op termijn kunnen we niet zonder een bijdrage van NOC*NSF. Het spreekt voor zich dat coach en spelers betaald moeten worden. Bovendien willen we centrale trainingen invoeren en daarvoor heb je weer sparringpartners nodig. Je bent met drie ton op jaarbasis echt niet klaar.''

Is dit een miskenning van het beachvolleybal?

,,Dat valt wel mee, maar we hadden voor Rebekka Kadijk op meer krediet gerekend. Aan de andere kant is ons vertrouwen in het vrouwenteam groot. Zij moeten nu maar met prestaties aantonen dat ze een vergoeding van NOC*NSF waard zijn.''