Wagner-strijd ontbrandt opnieuw

Eva Wagner-Pasquier heeft gisteren via haar advocaat laten weten dat zij nu niet langer van plan is haar vader Wolfgang Wagner op te volgen als leider van de Bayreuther Festspiele, gewijd aan de opera's van haar overgrootvader Richard Wagner. Wolfgang Wagner (81), Wagners kleinzoon die officieel voor het leven is benoemd als leider van de Bayreuther Festspiele, weigert plaats te maken voor zijn dochter, die eind maart werd benoemd tot zijn opvolgster. Hij vindt haar daarvoor niet geschikt, zo heeft hij via zijn advocaat laten weten. Zij weigert met haar vader over haar benoeming en de overdracht van bevoegdheden te onderhandelen, maar volgens haar advocaat is ze wel geïnteresseerd in de opvolging, als haar vader is afgetreden.

Met de afzegging van Eva Wagner-Pasquier (55) is de al jaren durende strijd om de macht in het Festspielhaus op de `Groene heuvel' in Bayreuth in een verrassende nieuwe fase beland, zeker nu Wolfgang Wagner in staat is gebleken de wensen van twee regeringen te weerstaan.

Het stichtingsbestuur van de Festspiele besloot tegen de uitdrukkelijke wens van haar vader, dat Eva Wagner-Pasquier uiterlijk volgend jaar de leiding van de Festspiele moet krijgen. Leden van de familie Wagner hebben bij voldoende geschiktheid de voorkeur, zegt het stichtingsreglement.

Het besluit van het stichtingsbestuur had de steun van Hans Zehetmair, de cultuurminister van de vrijstaat Beieren waarin Bayreuth ligt. Hij dreigde gisteren een interim-directeur aan te stellen.

De federale Duitse cultuurminister Nida-Rümelin, lid van het stichtingsbestuur,zei destijds dat het bestuur vast van plan is de toekomst van de Festspiele zeker te stellen. De minister eiste van Wolfgang Wagner dat hij schriftelijk bevestigt dat hij zal aftreden, waarbij 30 september aanstaande de uiterste termijn was voor het bereiken van een overgangsregeling.

Wolfgang Wagner wenste zijn tweede echtgenote Gudrun als opvolgster. Maar een ruime meerderheid van het 24 leden tellende stichtingsbestuur gaf de voorkeur aan Eva Wagner-Pasquier, de dochter van Wolfgang Wagner en zijn eerste echtgenote Ellen Drexel. Eva Wagner werkte onder andere bij de opera's van Londen en Parijs. Van 1968 tot 1974 assisteerde zij haar vader in Bayreuth. Wolfgang Wagner keerde zich ook tegen de aanspraken van Nike Wagner, de dochter van zijn broer Wieland Wagner, met wie hij tot diens dood 1966 de Wagner-Festspiele leidde. De ideeën van Eva Wagner over de toekomst van Bayreuth zijn veel traditioneler dan die van Nike Wagner. Eva Wagner is nu directeur van het festival van Aix-en-Provence.

    • Kasper Jansen