Volleyballers winnen van Amerikanen

De Nederlandse volleyballers hebben gisteravond in Amsterdam de voorlaatste wedstrijd in groep D van de World League met 3-1 gewonnen van de Verenigde Staten. Morgen wordt het tweede thuisduel tegen de Amerikanen gespeeld.

Nederland won de wedstrijd in Sporthallen Zuid gisteravond na vier spannende sets. Nederland begon niet overtuigend. De opslag haperde en pas halverwege de eerste set kwam er enige lijn in het spel. De Amerikanen slaagden er nauwelijks in de bal op een kansrijke manier in het spel te brengen. Pas in de derde set werd de onervaren Nederlandse ploeg verrast door een betere tegenstander. De tegenslag was van korte duur.

Tekenend voor het verjongde team van bondscoach Bert Goedkoop, die een half jaar geleden met de nodige scepsis werd begroet, was de spelvreugde en de veerkracht. Ook na de verloren set bleven de spelers geloven in een goede afloop. Mede dankzij een sterke verdediging maakte Nederland in de vierde set het karwei af. De setstanden waren 25-23, 25-18, 21-25 en 25-19.

De feestvreugde in het oranje kamp werd na afloop getemperd door het slechte nieuws over de lichamelijke ongemakken van routinier Guido Görtzen. Hij viel in de slotfase uit met een duimblessure. In een ziekenhuis werd een open botbreuk vastgesteld. Een operatie is vrijwel zeker noodzakelijk.

Het ongelukkige incident zorgde voor een schok in de goed gevulde Sporthallen Zuid, maar het bracht de zege niet in gevaar. Morgen moet Nederland weer winnen van de Verenigde Staten om kansrijk te blijven voor de eindronde van de World League. Gastland Polen is automatisch voor de finale. Nederland behoort met vijf nederlagen wel tot de kanshebbers voor een plaats in de eindronde.

De Amerikaanse volleyballers zijn geen schim van de ploeg die in 1984 olympisch goud wonnen in Los Angeles. De huidige coach Doug Beal had destijds een sterrenteam tot zijn beschikking. In de World League is hij nu overgeleverd aan talentvolle maar onervaren studenten. Slechts een paar spelers deden vorig jaar ervaring op bij de Spelen van Sydney.