Van Boxtel: El-Moumni is ongeloofwaardig

Minister Van Boxtel (Grote Steden en Integratiebeleid) vindt dat de Marokkaanse imam El-Moumni zijn geloofwaardigheid heeft verloren, omdat hij heeft gelogen over de discriminerende uitlatingen over homo's die volgens de geestelijke ten onrechte aan hem waren toegeschreven.

Vorige maand ontkende El-Moumni dat hij homo's `lager dan varkens' had genoemd. ,,Maar in een prekenbundel van de imam die op het ministerie is opgedoken, blijkt dat hij deze uitspraken wel degelijk heeft gedaan'', aldus Van Boxtel gisteravond in het actualiteitenprogramma Nova.

In de Nova-uitzending van donderdag 3 mei noemde El-Moumni homoseksualiteit een ,,ziekte die schadelijk is voor de samenleving''. In een daaropvolgende gesprek tussen Van Boxtel en vertegenwoordigers van de Marokaanse gemeenschap bood de imam nadrukkelijk zijn excuses aan voor de ,,misverstanden die zijn gerezen en de eventuele gevolgen die mijn uitspraken hebben''.

,,In dat gesprek ontkende de imam dat hij discriminerende uitlatingen over homo's heeft gedaan. Ik kon toen niet anders dan de imam op zijn woord geloven. Nu blijkt dat hij deze uitspraken wel heeft gedaan, heeft hij toch een groot probleem omdat hij zijn geloofwaardigheid heeft verloren'', aldus Van Boxtel.

Uit de bundel met verzamelde preken van El-Moumni, die in 1998 in Marokko is uitgegeven, noemt de imam Europeanen `lager dan honden en varkens', omdat zij homoseksualiteit toestaan. Ook noemt hij vaders die niet voorkomen dat hun dochters met andere dan Marokkaanse mannen omgaan, `de islam onwaardig'.

Van Boxtel riep ook de Marokkaanse gemeenschap op het initiatief te nemen om problemen met Marokkaanse jongeren aan te pakken. ,,De overheid kan dat niet alleen. Vanuit de maatschappelijke organisaties moeten er vrienden, familieleden en anderen opstaan die ervoor zorgen dat als jongeren dreigen te ontsporen, er wordt ingegrepen.''