Twijfel aan cijfers van HBG-top

HBG komt volgens analisten met ,,vreemde cijfers'' in een poging aandeelhouders te overtuigen van de waarde van de voorgenomen baggerfusie met Ballast. HBG's berekeningen zouden onvolledig zijn.

De HBG-top probeert deze week kritische aandeelhouders over de streep te trekken om hun steun uit te spreken voor de fusie met Ballast Nedam Dredging. De aandeelhouders willen een fusie met concurrent Boskalis, dat een bod van 1,25 miljoen gulden (570 miljoen euro) deed op HBG's baggerdivisie.

Uit vertrouwelijke documenten in het bezit van deze krant blijkt dat de contante waarde van de synergievoordelen van de fusie met Ballast volgens HBG 160 miljoen euro is.

Analist R. Westeneng van SNS Securities is verbaasd over dit bedrag: ,,Dit zijn vreemde cijfers. De voordelen van een fusie met het kleine Ballast zouden volgens HBG gelijk zijn aan een samenwerking met gigant Boskalis, die veel meer te bieden heeft.'' Financieel directeur R. Berends van Boskalis zegt nu dat die voordelen groter zouden zijn geweest.

Analist A. Mulder van zakenbank Metzler is ook niet onder de indruk van het voordeel van 160 miljoen euro dat de fusie met Ballast zou opleveren. ,,Ik sla niet achterover van dat bedrag.'' Mulder vindt het vreemd dat HBG verzuimt de aandeelhouders attent te maken op mogelijke boetes. Zo zou het nog te vormen bedrijf Ballast HAM Baggeren voor 200 miljoen euro aan bestelde schepen kunnen afzeggen, maar ,,er is ook een andere kant aan die medaille. Ballast en HBG zouden boetes tot 20 miljoen euro kunnen krijgen voor het afbestellen van de schepen bij de fabriek.''

Fondsbeheerder W. Burgers van aandeelhouder Orange Fund heeft het ,,in het gesprek met HBG gehad over hoe moeilijk het is de synergievoordelen te berekenen.'' Burgers verwijt HBG niet onderzocht te hebben wat een fusie met Boskalis zou opleveren. Hij zegt dat nu in samenwerking met Boskalis te gaan onderzoeken.

    • Freek Staps