Tandartsen nemen geen patiënten aan

Tandartsen zullen de komende maanden geen nieuwe patiënten meer in hun praktijk opnemen. De geweigerde patiënten komen op een `landelijke wachtlijst' totdat minister Borst van Volksgezondheid instemt met een verhoging van het tandartstarief ter compensatie van de stijgende praktijkkosten.

Doet zij dat niet, dan zullen de tandartsen ,,in het uiterste geval zelf de toename van de praktijkkosten in hun tarief verrekenen'', zo stelt de tandartsenorganisatie NMT in een persbericht. Dit betekent dat alle patiënten straks bij een tandartsbezoek uit eigen zak direct bijbetalen.

De leden van de tandartsorganisatie NMT hebben gisteren besloten deze acties te voeren. De NMT zal alle tandartsen in Nederland oproepen de hele zomer nieuwelingen te weigeren, vaak mensen die verhuizen. Alleen noodhulp wordt verstrekt. Volgens een woordvoerder was dit de ,,meest patiëntvriendelijke'' variant. Een advertentiecampagne moet het publiek inlichten over de acties.

Overigens is zo'n 70 procent van de tandartspraktijken al gesloten voor nieuwe cliënten, omdat ze overvol zitten. ,,Het is niet duidelijk hoeveel mensen op de wachtlijst zullen komen. Maar tandartsen worden nu al dagelijks gebeld door nieuwe patiënten. Het is een tekort dat nu onzichtbaar is. We zullen het als politiek signaal gebruiken'', zegt een woordvoerder van de NMT. Een verhoging van het tarief is volgens de tandartsen nodig om de gestegen praktijkkosten te betalen. In totaal gaat het volgens de woordvoerder om een bedrag van 280 miljoen gulden. Dat kan worden gehaald door een gemiddelde tariefsverhoging van 18,60 gulden per patiënt per jaar.

De praktijkkosten zijn de afgelopen jaren gestegen door de hoge kosten die worden gemaakt voor infectiepreventie en door betere arbeidsvoorwaarden voor de assistenten. Daarnaast zijn de premies voor arbeidsongeschiktheids- en ziektekostenverzekering voor de tandartsen flink gestegen. Over de premies heeft de NMT een procedure bij de bestuursrechter aangespannen.

Borst heeft onlangs besloten de premies te zullen compenseren vanaf 1 juli, maar de tandartsen willen dat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar. ,,De minister heeft ons dit toegezegd. De bestuursrechter moet een oordeel geven over de inhoud van het besluit en de wijze waarop het is genomen.''