Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen over de Eurotop en zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Bush. Verder een debat met deskundigen en politici over de onoplosbaarheid van de jeugdcriminaliteit in Nederland. Ned.3, 12.07-13.00u.

7-dagen. Reportage over verloskundigen, die vorig jaar staakten omdat de werkdruk tot onaanvaardbare hoogte was gestegen. Sindsdien is er weinig veranderd. Verder een portret van waarnemend burgemeester Huub Broers van Voeren, de eerste Vlaamse burgemeester die in 40 jaar in deze Belgische gemeente werd gekozen. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Slot van een tweeluik over de controversiële Duitse Keizer Wilhelm II, die zijn laatste dagen in Nederland doorbracht. Ned.1, 18.30-19.30u.

ZDF Expedition: Sonnensturm - Bombardement aus dem All. Over een gigantische orkaan die met een snelheid van 1,5 miljoen kilometer per uur door de ruimte raast. ZDF, 19.30-20.15u.

Nirvana. Zoektocht van Ferdinand van Aalderen naar drie Nederlanders die leven met organen van zijn overleden dochter Nanda. Twee leven er met een nier en de derde — een man — met haar hart. Van Aalderen wil weten wat er van de ontvangers is geworden. Ned.1, 20.16-21.12u.

Panorama. Portret van de deze week geëxecuteerde Oklahoma-bomber Timothy McVeigh aan de hand gesprekken met vrienden, buren, advocaten en familie van slachtoffers. Centraal staat de vraag hoe een braaf buurjongetje in een massamoordenaar kan veranderen. Canvas, 20.30-21.15u.

OverLeven. Over anesthesie, angsten en vooroordelen van mensen die onder narcose worden geopereerd. Het komt voor dat mensen tijdens de operatie allerlei dingen gewaar worden. Een nieuwe generatie computerprogramma's, o.m. ontwikkeld door de universiteit van Gent, moeten `awareness' voorkomen. Afl.: Even van de wereld. Canvas, 21.15-21.55u.

The accused. Meer dan twintig jaar geleden werden ten minste 800 burgers bij het Libanese vluchtelingenkamp Sabra en Shatilla gedood. Welke rol speelde Israëlische premier Ariel Sharon in deze gebeurtenis? BBC1, 23.15-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Business Class. Laatste uitzending van dit seizoen waarin makelaar Harry Mens praat met hoogleraar Piet Eichholtz over de wereldwijde index voor vastgoedaandelen en met architect Miklos Becka over het project Sea Palace in Noordwijk. RTL5, 11.00-12.10u.

KUNST & MUZIEK

De componerende camera. In het kader van het Holland Festival een gesprek van presentator Michaël Zeeman met filmmaker Frank Scheffer over zijn portretten van o.a. Mahler, Boulez en Schönberg. Ned.3, 11.00-12.00u.

Het uur van de wolf. Portret van dichter Hans Vlek. Zie TV-vooraf. 19.30-20.30u.

De acteurs. Derde aflevering in een serie over acteren. Gesprekken met actrice Rifka Lodeizen en de Vlaamse acteur Pieter Embrechts. Lodeizen vertelt dat ze altijd weer verliefd wordt op haar tegenspeler en Embrechts over hoe vervelend het kan zijn als je (acterende) partner zoen- of vrijscènes met een ander heeft. Ned.3, 20.30-21.00u.

Opera: The rape of Lucretia. Opera van Benjamin Britten, uitgevoerd door de English National Opera o.l.v. David McVicar. BBC2, 23.20-1.25u.

FILM

Jan zonder vrees (Jef Cassiers, 1984, België). Eerste lange tekenfilm uit Vlaanderen naar de jeugdroman De lotgevallen van Jan zonder Vrees. Over een onverschrokken Antwerpenaar in het Vlaanderen van 1410. Ketnet, 10.20-11.35u.

. Avalon (Barry Levinson, 1990, VS). Op eigen herinneringen gebaseerde film van de regisseur van o.a. Diner bezingt nostalgisch en met veel gevoel voor sfeer, detail en anecdote, het leven van vier generaties immigranten in Baltimore tussen 1914 en het eind van de jaren zestig. SBS6, 13.20-15.30u., met reclame.

Un poliziotto superpiù / Supersnooper (Sergio Corbucci, 1980, Italië). Actieklucht met Terence Hill als een paranormaal begaafde politieagent in Miami. Ook met Ernest Borgnine. RTL4, 16.10-18.00u., met reclame.

Antonia (Marleen Gorris, 1995, Nederland/België/Engeland). Verdeeld ontvangen maar met een Oscar bekroond filmsprookje waarin scenarist-regisseur Gorris magisch-realistisch verslag doet van vier generaties vrouwen in een fictief Zuidnederlands dorp tussen pakweg 1945 en 1995. Hans Beerekamp sprak destijds van ,,een verzameling feministisch geïnspireerde cabaretnummers, losjes gegroepeerd rond een matriarchale wensdroom: een wereld waarin geen jongens geboren worden, slechte mannen gestraft worden en vrouwvriendelijke mannen op afroep bereid zijn als spermadonor te fungeren of als huisdocent voor slimme dochters.'' Met o.a. Willeke van Ammelrooy. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

The Wedding Singer (Frank Coraci, 1998, VS). Romantische komedie met Adam Sandler als `bruiloftszanger' en Drew Barrymore als onophoudelijk glimlachend serveerstertje. Beiden dreigen aanvankelijk met de verkeerde te trouwen. Ned.3, 21.40-23.20u.

. Natural Born Killers (Oliver Stone, 1994, VS). Een van de meest luidruchtige, bloederige en rusteloze films aller tijden klaagt in even ironische als hypocriete hyperbolen het geweld in de Amerikaanse samenleving aan, en de rol van de media bij het verheerlijken daarvan. Scenario van Quentin Tarentino laat Woody Harrelson en Juliette Lewis een kleine vijftig willekeurige passanten doden en uitgroeien tot helden van het tv-kijkend publiek. V8, 22.0-0.05u., met reclame.

A Foreign Student (Eva Sereny, 1994, VS/Frankrijk). Memoires van Franse filmmaker Philippe Labro lagen ten grondslag aan klein, nostalgisch drama over geruchtmakende liefde tussen 18-jarige Parijzenaar en zwarte onderwijzeres in het Virginia van 1956. BBC1, 1.35-3.05u.

. Suspicion (Alfred Hitchcock, 1941, VS). Joan Fontaine kreeg Oscar voor bijdrage aan voortreffelijke melodramatische thriller als muizige huisvrouw die denkt dat echtgenoot Cary Grant haar wil vermoorden. Let op het lampje dat Hitchcock in het glas melk liet monteren om ieders aandacht te trekken. Maandag, BBC2, 14.45-16.20u., zw.

Nagesynchroniseerd: Carla's Song (Ken Loach, 1996, Eng./Duitsl./Sp.). ARD, 23.30-1.30u.; The Green Man (Roert Day, 1957, Eng.). ZDF, 1.05-2.20u., zw.