Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Voorbeschouwing over het rapport van de commissie-Alders over de Volendamse brand in het café 't Hemeltje en een portret van de derde klas vbo van het Don Bosco College, waarvan één meisje om het leven kwam en er twee ernstig werden verwond. Ned.3, 22.15-22.48u.

DOCUMENTAIRES

Zo is het leven: Het conservatorium. Tweede aflevering in een serie over het conservatorium en de dansacademie van Rotterdam, waar succes en teleurstelling erg dicht bij elkaar liggen. Over talent, passie, wilskracht en doorzettingsvermogen. Ned.1, 21.58-22.28u.

't Zal je maar gebeuren. Dymphi Kuylaars is het slachtoffer van een tragisch ongeval. Ze werd bedolven onder een klimwand en raakte zo ernstig gehandicapt dat ze door haar moeder moet worden verzorgd. De moeder van Dymphi kreeg haar terug als baby. Afl.: Dymphi, een kind van 33. Ned.1, 22.28-22.59u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Trooping the colour. Hoogtepunten uit de traditionele militaire parade van het 2e bataljon samen met het Nijmeegse Garde Regiment Grenadiers voor de Britse koningin in Londen. BBC2, 19.30-20.45u.

Cardiff singer of the world. Rechtstreeks verslag van het zangconcours in Cardiff waarin vanavond vijf finalisten uit alle hoeken van de wereld met elkaar wedijveren om de eer en de prijs. BBC2, 20.45-23.15u.

FILM

Car Wash (Michael Schultz, 1976, VS). Rommelige komedie bestaat uit sketches rond de zwarte werknemers van een autowasserij in Los Angeles. Met Franklyn Ajaye, Richard Pryor en veel soul op de geluidsband. SBS6, 13.50-15.30u., met reclame.

Bed and Breakfast (Robert Ellis Miller, 1992, VS). Bescheiden romantische komedie. Joviale vreemdeling-met-verleden (Roger Moore) valt in de smaak bij drietal dames die een pension runnen. BBC2, 15.55-17.20u.

The Black Stallion (Carroll Ballard, 1979, VS). Door Coppola geproduceerde, ouderwets romantische verfilming van Walter Farley's klassieke kinderboek (1941) over de relatie tussen een jongetje en zijn paard. Net5, 18.20-20.30u., met reclame.

. American Buffalo (Michael Corrente, 1996, VS). Verfilming van toneelstuk van David Mamet over paranoia en opgekropte woede is een toonbeeld van pure dialoogkunst. Dennis Franz speelt een sjoemelende rommelwinkelier, Dustin Hoffman excelleert als tartende zwerver. Ned.2, 20.25-21.55u.

Beverly Hills Ninja (Dennis Dugan, 1997, VS). Komisch vehikel voor inmiddels aan overdosis overleden Chris Farley. Vanwege zijn vermeende Oosterse vechtkunst wordt hij ingehuurd door Nicolette Sheridan. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

Flirting with Disaster (David O. Russell, 1996, VS). Overdrijving en slechte timing kenmerken vlotte relatiekomedie waarin adoptiekind Ben Stiller op zoek gaat naar zijn biologische ouders. Echtelijke en buitenechtelijke relaties worden onderwijl op de proef gesteld. Yorin, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Threesome (Andrew Fleming, 1994, VS). Verslag van ménage à trois van drie studenten die elkaar beloven onderling kuis te blijven, wil zo onbekrompen mogelijk overkomen. V8, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. In the Name of the Father (Jim Sheridan, 1993, Eng./Ierl.). Het schandaal van de zogenaamde Guildford Four stond model voor politiek correcte, anti-autoritaire thriler volgens soepel Hollywood-stramien. Engelse politie en justitie laten Noord-Ierse kruimeldief Daniel-Day Lewis opdraaien voor een IRA-bomaanslag in Guildford. RTL5, 21.30-24.00u., met reclame.

Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997, VS). Beklemmende seriemoordenaarsfilm wortelt stevig in de traditie van Silence of the Lambs en Se7en maar wankelt onder het gewicht van een overdaad aan spanningsbogen en benauwend gefilmde achtervolgingen in het bos. Psycholoog Morgan Freeman en arts Asley Judd proberen de motieven te ontrafelen van een serie-kidnapper. Naar gelijknamige roman van James Patterson (in ons land: De regels van het huis). BBC1, 22.00-23.50u.

. Jackie Brown (Quentin Tarantino, 1997, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.10-0.50u., met reclame.

Mystery Date (Jonathan Wacks, 1991, VS). Zwartkomische whodunit. Timide student Ethan Hawke heeft blind date met buurmeisje Teri Polo. Volgt opeenstapeling van misverstanden en toevalligheden in crimineel milieu. V8, 22.10-24.00u., met reclame.

The Sum of Us (Geoff Burton & Kevin Dowlinge, 1994, Australië). Betrekkelijk luchtig, met theatrale terzijdes uitgerust melodrama biedt een eenduidig portret van de onvoorwaardelijke vaderliefde van een weduwnaar voor zijn homoseksuele zoon in een kleinburgerlijke wijk van Sydney. Ned.3, 22.48-0.30u.

What's Up Doc? (Peter Bogdanovich, 1972, VS). Succesvolle filmklucht is een hommage aan de zogeheten screwball comedy van de jaren dertig. In San Francisco brengt Barbra Streisand het hoofd op hol van verstrooide musicoloog Ryan O'Neal, niet alleen door hem betrokken te laten raken bij een juwelenroof. Ned.1, 23.44-1.14u.

The Innocent Sleep (Scott Michell, 1996, Engeland). Thriller volgens het (Hitchcockiaanse) stramien van onschuldige-op-de-vlucht. Zwerver is getuige van een afrekening onder de Londense Tower Bridge. VRT, 23.50-1.40u.

Eye of the Needle (Richard Marquand, 1981, VS). Routineuze verfilming van bestseller van Ken Follett. Nazi-spion Donald Sutherland ontdekt dat Zuid-Engels invasieleger nep is, vermoordt zijn hospita en wordt door Kate Nelligan en de Engelse geheime dienst op Schots eiland klem gezet. Ned.2, 23.55-1.48u.

. The St. Valentine's Day Massacre (Roger Corman, 1967, VS). Big budget-gangsterfilm van Corman mythologiseert het misdaadmilieu in het Chicago van de jaren twintig en wordt door menigeen beschouwd als een van de aardigste films in dit genre. Met Jason Robards als Al Capone. BBC2, 0.45-2.20u.

Poetic Justice (John Singleton, 1993, VS). Tweede film van de regisseur van Boyz N the Hood is combinatie van road movie en love story over kansarme zwarte jongeren in Amerika. Met de inmiddels doodgeschoten rapper Tupac Shakur als postbode en Janet Jackson als een gedichten (van Maya Angelou) debiterende kapster. Net5, 0.50-2.40u., met reclame.

Colpo di luna (Alberto Simone, 1995, Frankrijk/Nederland/Italië). Jim van der Woude speelt getypecaste bijrol als aandoenlijke gek in ouderwets gemoedelijke tragikomedie waarin ongevoelige astronoom Tcheky Karyo louteringsproces doormaakt in zijn geboortedorp, onder invloed van aannemer Nino Manfredi en revolutionaire anti-psychiater Johan Leysen. Ned.3, 1.05-2.26u.

. Suture (David Siegel & Scott McGehee, 1993, VS). Onafhankelijk, deels door Steven Soderbergh geproduceerde debuutthriller vervat klinische beschouwing over geheugen en identiteit in hallucinatorische stilering. Mel Harris neemt identiteit over van zijn aan geheugenverlies lijdende halfbroer Dennis Haysbert. BBC2, 2.20-3.55u., zw.

Nagesynchroniseerd: Torpedo Run (Joseph Pevney, 1958, VS). ARD, 22.40-0.10u.; The Rip-off (Antonio Margheriti, 1997, VS). ARD, 0.20-1.55u.; The Hound of the Baskervilles (Sidney Lanfield, 1939, VS). ZDF, 1.20-2.40u., zw.; Harold and Maude (Hal Ashby, 1971, VS). ZDF, 2.45-4.15u.; Bay Day at Black Rock (John Sturges, 1954, VS). ARD, 3.35-4.45u.