Rookgordijnen om ruiterploeg na landenstrijd

Na de landenwedstrijd in Aken is de samenstelling van de Nederlandse springruiterequipe bij het komede EK in Arnhem nog onzeker. Maandag belooft chef d'equipe Bert Romp witte rook.

Op een groot bord dat bevestigd is aan de jurytoren staan alle namen vermeld van landen, ruiters of koetsiers die de Landenwedstrijd of de Grote Prijs van Aken ooit hebben gewonnen. Bij de landenwedstrijd begint de jaartelling in 1952. Geen enkele Belg prijkte tot nu toe op het bord in Aken.

Gisteren zegevierde de Belgische equipe, waarvan de genaturaliseerde Nederlander Jos Lansink deel uitmaakt, met groot gemak in Aken, voor Duitsland en Italië. Nederland werd vierde. De eigenaren van de paarden die deel uitmaken van de Belgische equipe hebben verklaard deze paarden niet te zullen verkopen vóór de Olympische Spelen van 2004. Lucien Somers, de Belgische chef d'equipe: ,,Dit geeft heel veel rust en alle mogelijkheden om aan de equipe te werken met als doel goud te winnen in Athene.''

Voor Nederland had er meer ingezeten dan de vierde plaats. Jan Tops struikelde met Roofs in de eerste ronde over het allereerste balkje van de allereerste hindernis. ,,Een echte schijtfout'', zei Tops na afloop. Verder sprong de elfjarige merrie imponerend, zij raakte nergens het hout en zij bleef in perfecte balans.

Ook voor olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam ging het in de eerste manche even fout. Zijn schimmelruin De Sjiem vergat door de spanning te wateren. Toen de schimmel voor de tweede rit weer op het voorterrein arriveerde, waterde hij meteen. ,,De spanning was direct weg en we galoppeerden met veel zelfvertrouwen binnen en bleven gemakkelijk foutloos'', sprak Dubbeldam na afloop van de landenwedstrijd.

Het parcours van de landenwedstrijd leek bij het verkennen niet zwaar. Toch werden overal fouten gemaakt. In de eerste ronde bleven slechts dertien van van de veertig gestarte combinaties foutloos. In de tweede ronde kwamen 24 ruiters aan de start en daarvan bleven zeven zonder fouten. De wedstrijd werd vooral zwaar na de sloot, waar de deelnemers nog twee stevige oxers in een dubbelsprong moesten bedwingen.

Van de Nederlandse ruiters stelde Emile Hendrix zwaar teleur. Met Finesse bleef hij de eerste ronde weliswaar foutloos, maar de inmiddels veertien jaar oude merrie noteerde drie balken in de tweede ronde. Wim Schröder met Eurocommerce Monaco debuteerde op het hoogste niveau en voldeed aan de verwachting door in beide manches met één springfout aan de finish te komen. In Gotenburg, tijdens de wereldbekerfinale in april, was deze combinatie nog niet klaar voor het zwaarste werk.

Vorige week leverde de zilveren medaille winnaar van Sydney, Albert Voorn met Nevada, een voortreffelijke prestatie in Modena door met slechts één foutje door beide manches van de landenwedstrijd te rijden. Daarnaast is Angelique Hoorn met Hascal nog duidelijk in beeld voor een plaats in de equipe. Zij maakte in het Zwitserse Sankt Gallen veel indruk.

Voor Jeroen Dubbeldam is het duidelijk hoe de Nederlandse equipe er op het EK in Arnhem uit gaat zien. ,,Naast mezelf zie ik Tops en Hoorn als vaste keus en dan heeft Romp voor de vierde plek de keus uit Voorn, Schröder, Hendrix en Wout Jan van der Schans, wiens schouderblessure lijkt mee te vallen. Uit dit kwartet zou ik voor Albert Voorn kiezen, al was het alleen maar om dat hij moreel ijzersterk is.''

Bert Romp hulde zich gisteren in diep zwijgen. ,,Maandag is er witte rook'', was het enige dat hij kwijt wilde.

    • Jacob Melissen