Rapport-Wijffels

Prof.dr. Jacob Kol en drs. Bart Kuijpers kritiseren het rapport Wijffels inzake de intensieve veehouderij (NRC Handelsblad, 6 juni). Volgens hen verzwijgt het rapport ten onrechte dat landen buiten de EU ons vlees veel goedkoper kunnen leveren, óók met ecologisch verantwoorde productiemethoden. Zij stellen dat EU-landen beter kunnen streven naar import van (eco)vlees uit goedkope verre landen dan naar kostbare lokale productie.

Kol en Kuijpers gaan hierbij echter voorbij aan het milieuvervuilende aspect van de invoer van levensmiddelen uit verre landen. De import van één kilo sperziebonen uit Egypte vergt een halve kilo (gesubsidieerde) kerosine; voor de import van vlees uit Argentinië zal nóg meer energie nodig zijn. Tel uit je milieuwinst met de import van (eco)vlees. Voor een omgevingsvriendelijke vleesproductie is een goedkope oplossing niet voorhanden.

    • Marianne Wiersma