Nortel schrapt nog eens 10.000 banen

De Canadese telecomgigant Nortel Networks verwacht een recordverlies van 19 miljard dollar (ongeveer 50 miljard gulden) te lijden over het tweede kwartaal van dit jaar, en ontslaat nog eens 10.000 werknemers om weer winstgevend te worden. Nortel gaat ervan uit dat een keerpunt in de krimpende telecomsector pas op zijn vroegst in de loop van volgend jaar wordt bereikt.

Dat heeft het Canadese bedrijf, een van de wereldleiders in de telecombranche, gisteren bekendgemaakt. De nieuwe herstructurering komt bovenop de 20.000 ontslagen die Nortel eerder dit jaar aankondigde. De noodlijdende producent van onder meer optische kabels en netwerktechnologie, die kampt met drastisch afgenomen vraag naar zijn producten, schrapt dit jaar alles bij elkaar een derde van zijn arbeidsplaatsen. Het zal wereldwijd 50,000 werknemers overhouden.

Het verwachte miljardenverlies bestaat grotendeels uit een dramatische waardevermindering van de acquisities die Nortel heeft gepleegd voordat de telecomsector in een neergang belandde. Zo zal Nortel 12,3 miljard dollar afschrijven op recente acquisities. Andere verliesposten zijn onder meer 830 miljoen dollar aan kosten van de vorige herstructurering. Afgezien van bijzondere posten leed Nortel een kwartaalverlies van 1,5 miljard dollar.

De winstwaarschuwing weerspiegelt ,,het nieuwe realiteitspeil'' in de telecommunicatiebranche, verklaarde John Roth, president van Nortel, gisteren. Hij gaf de ineengezakte Amerikaanse vraag naar telecomapparatuur de schuld van Nortels problemen. ,,De wereldwijde telecomsector ondergaat een belangrijke bijstelling, aangevoerd door de Verenigde Staten,'' aldus Roth.

Nortels aankondiging volgde op een waarschuwing van JDS Uniphase, een belangrijke toeleverancier van Nortel, op donderdag. Bedrijven in deze branche, waaronder ook het Amerikaanse Lucent Technologies, hebben te maken met sterk teruggelopen vraag ten opzichte van een jaar geleden. Toen werd veel geld aan telecomapparatuur besteed om het gevreesde millenniumprobleem te bestrijden en verkeerden internetbedrijven in een euforische bui. Inmiddels zijn velen van deze dotcom startups failliet en is er sprake van een omvangrijke tweedehandsmarkt in apparatuur.

,,Het volume is teruggelopen, voorraden zijn hoog en prijzen staan onder druk,'' verklaart Patti Croft van Sceptre Investment in Toronto. ,,Dat is een dodelijke combinatie voor de telecomsector.'' Het aandeel Nortel daalde gisteren met meer dan 10 procent tot onder 14 Canadese dollar op de effectenbeurs van Toronto (TSE). De voormalige hoogvlieger van de TSE, die op zijn hoogtepunt 35 procent van het marktkapitaal aan de beurs vertegenwoordigde, is sinds vorig jaar bijna 90 procent van zijn marktwaarde kwijtgeraakt.

    • Frank Kuin