Nagelbijtend spannende vlucht

Een gewone dag. Zodra de school uit is, ren je er met je vriendje vandoor. Je ouders vinden hem niet geweldig, dus alles moet stiekem. Dan stopt er een politieauto, en de agenten bevelen je mee te komen.

Het overkomt Emma Morton uit de Brits-Australische serie Op de vlucht, die maandagmiddag door de NCRV wordt uitgezonden. Van het ene moment op het andere wordt ze gedwongen van een gewoon zestienjarig meisje te veranderen in iemand die voortdurend over haar schouders leert te kijken, niemand mag vertrouwen en nergens meer veilig is.

Emma's vader Don, gespeeld door Peter O'Brien uit onder meer Neighbours en The Flying Doctors, is kroongetuige in een proces tegen een drugsbaron. Daarmee verandert het leven van de hele familie. Ze krijgen een nieuwe naam en worden gedwongen te verhuizen. Hun eigen leven, mooie huis, vrienden en hond krijgen ze nooit meer te zien.

De boeven weten de familie echter al snel te vinden. In het hotel waar ze eerst verblijven, en ook onder de leden van het politiecorps, heeft de drugsbaron zijn spionnen en informanten zitten. Emma zelf verraadt hun schuilplaats bijna wanneer ze haar vriendje Sam wil opbellen. En wanneer Emma's zusje Nicola heimwee krijgt naar hond Barney en de politie deze ophaalt, komen de boeven hen opnieuw op het spoor. De Mortons moeten weer vluchten en belanden uiteindelijk in Australië, het moederland van vader. Maar zijn ze daar wel veilig, en kunnen ze hun nieuwe vrienden wel vertrouwen?

Op de vlucht, naar het boek See how they run van David McRobbie, is een nagelbijtend spannende serie. Iedere keer wanneer Emma een telefoon oppakt om Sam te bellen, zou je haar willen toeschreeuwen het vooral toch niet te doen. Je gaat als kijker vanzelf ook schichtig om je heen kijken. Niet voor niets wonnen zowel het boek als de serie in Engeland verscheidene prijzen, waaronder de Bafta-prijs voor het beste Britse-jeugddrama.

Op de vlucht, maandag, Z@ppelin, 17.22-17.45u.

    • Titia Ketelaar