MUSEUM PICKNICK

Deze zomer organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam naar aanleiding van tentoonstellingen 3 picknicks in de tuin. Er is een Duitse, een Deense en een Italiaanse picknick. Ze kosten ƒ 50,-- per deelnemer. In de advertentie staat niet wat je krijgt. Ook Hampton Court Palace, in Engeland, organiseert tijdens het zomerfestival in de tuinen van het paleis picknicks: 50 pond (vermenigvuldig met ten minste ƒ3,50). Het feestpakket bevat: desgewenst in een partytent, een souvenir-programma en een door supermarkt Waitrose samengestelde picnichamper die een maaltijd voor 2 personen bevat. Het voorgerecht is een bladerdeegbakje met ratatouille van geroosterde mediterrane groenten, bij het hoofdgerecht – zalmfilet met mierikwortel-couscouskorst – is er een Caesar-salade en een tortellini-salade van tortellini gevuld met groenten met kappertjes en lenteuitjes. Het nagerecht is een crème brulée. In de mand zitten ook nog rustic rolls met boter, verschillende kaasjes en chocola en een fles rode of witte wijn en een klein flesje mineraalwater. De echte glazen, bestek, borden, servetten, kurkentrekker en mand mag je houden. Tevens wordt bij de picknickmand 1 plaid verstrekt. Ook om te houden. Wat ik in de mand mis is iets met kalkoen. Dit beest was in de tijd van Hendrik VIII, die op Hampton Court verbleef, reuze in de mode omdat het `nieuw' was. Op Hampton Court werden vele banketten aangericht. Hendrik was een gulzige eter. Hij was zo zwaar dat hij met een soort hijskraan op zijn paard werd geholpen. Een recept voor 4 personen voor een salade met een mousse van kip. Bereiding: pocheer de dubbele kipfilet in de bouillon in 15 minuten gaar. Snijd de gepocheerde en de gerookte kip in stukken. Snijd de harde stelen van de waterkers. Pureer het kippenvlees met behulp van een keukenmachine. Voeg 1/3 van de waterkersblaadjes en een scheutje bouillon toe. Schep deze smeuïge massa in een kom. Roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Zet koel weg. Schil de sinaasappels. Verwijder witte velletjes. Snijd met een scherp mes het vruchtvlees los van de vliezen. Schep in het midden van elk bord wat mousse. Garneer met partjes sinaasappel en waterkersblaadjes.

    • Anne Scheepmaker