Meisjes van dertien

Het sterk bezette internationale Honeywell viertallentoernooi, dat vorige week op het Amsterdamse hoofdkantoor van de producent van meet- en regelapparatuur werd gehouden, was de laatste test voor het Nederlands open team. Morgen immers, begint op Tenerife het EK voor landen waar Nederland in ieder geval bij de eerste vijf moet eindigen. Die plaats geeft recht op een ticket naar Bali, waar later dit jaar om de Bermuda Bowl wordt gestreden. Of het team dat gaat redden zal er om hangen. Het ligt in concurrentie met een stuk of zeven andere landen. Italië en Polen en in iets mindere mate Noorwegen zijn favoriet voor de medailles. Op het Honeywell deed het Nederlandse open team het met een vierde plaats in de eindrangschikking niet onverdienstelijk. Bij de vrouwen moet Nederland als regerend wereldkampioen zondermeer in staat worden geacht zich bij de eerste vijf te scharen. De hoofdprijs ging naar Engeland, onder aanvoering van Paul Hackett, een van 's werelds meest succesvolle bridgeprofessionals. Op het Honeywell speelde hij met een van zijn `clients', de onbekende Ross Harper. Hackett, zelf een begenadigd bridger, is in staat om het beste uit zijn partners te halen, een eigenschap die slechts weinigen is toebedeeld. Kijk maar eens hoe Harper dit slem binnensleepte:

West kwam uit met ruiten voor de vrouw en de heer. Harper nam het troefvervolg, sloeg ♣AH, troefde een klaveren, stak met ruiten over en troefde nog een klaveren. Nu ging hij met troef naar tafel en speelde de rest van de troeven. Oost, in het bezit van ♠H en ♦B, kwam in dwang. Hij liet uiteindelijk die laatste kaart varen, zodat ♦10 de twaalfde slag werd. Niet zo stom gespeeld voor een sponsor.

Het Honeywell kende dit jaar een unicum door de deelname van de piepjonge tweeling Jamilla en Sigrid Spangenberg. De meisjes, net dertien jaar oud, zitten al in de jeugdselectie van bondscoach Frans Borm, een broedplaats voor jong talent. Opvallend overigens hoeveel spelers en speelsters van zeer jonge leeftijd in Nederland in opkomst zijn. Voor een aantal van hen vormde het Honeywell de vuurdoop in topbridge. Zoudt u 3SA hebben gemaakt? Sigrid Spangenberg had er geen moeite mee:

West kwam uit met ♣B, waarna Sigrid Spangenberg het spel technisch correct afwikkelde. Ze dook, maar won in de volgende slag ♣10 met de heer. Spangenberg zag af van de ruitensnit, maar nam terecht ♦V over met het aas, waaronder de secce heer tuimelde. Het safety-play werd beloond met elf slagen.

Niet zo stom gespeeld voor iemand uit de brugklas. Op de andere tafel ging het contract na dezelfde start down omdat de leider wel in ruiten meende te moeten snijden.

Heerlijk natuurlijk om te weten dat Nederland over een jaar of vijftien de Venice Cup (het vrouwen WK) zal winnen, maar is zo vroeg en zo intensief bezig zijn met een denksport wel gezond? Ik heb mijn twijfels. Mijn zoon is veertien en ik blij dat hij voetbalt. Kaarten doet hij nog nauwelijks of niet. De familie Spangenberg is zich er gelukkig van bewust dat een gezonde geest thuishoort in een gezond lichaam: de meisjes doen aan Aikido, een Japanse vechtsport. Een geruststellende gedachte.

    • Jan van Cleeff