Kwaliteitsverschil?

Sparta en Fortuna Sittard hebben in de nacompetitie moeite met tegenstanders uit de eerste divisie. Is het verschil in kwaliteit tussen de eredivisie en eerste divisie afgenomen?

Adri Koster, trainer Excelsior: ,,De ploegen uit de onderste regionen van de eredivisie zijn niet veel beter dan de topploegen uit de eerste divisie. De eredivisionisten moeten wennen aan het spelniveau van de eerste divisie: veel strijd, één-tegen-één duels over het hele veld en een hoog tempo. Toch is het verschil niet kleiner geworden. De eredivisieclubs hebben natuurlijk meer ervaring en beschikken over de betere spelers. Het is een kwestie van geld: als Excelsior een stabiele eredivisieclub wil worden, moet de begroting drastisch omhoog.''

Ronald Hamming, aanvaller Fortuna Sittard: ,,Het grootste gevaar voor een eredivisieploeg in een duel tegen een eerstedivisionist is onderschatting. Als wij met Fortuna geconcentreerd spelen, moeten we normaal gesproken alle wedstrijden tegen eerstedivisieclubs winnen. Dat dat niet is gebeurd, geeft aan dat de ploeg mentale kracht ontbeert. Als je de laatste jaren analyseert, kom je tot de conclusie dat eredivisieclubs in de nacompetitie vaak winnen. Voetballers uit de eredivisie hebben meer ervaring en zijn geslepen: op de juiste momenten slaan ze toe.''

Dwight Lodeweges, trainer FC Zwolle: ,,De laatste drie jaar hebben enkele eerstedivisieclubs succes geboekt in de nacompetitie: NAC, Groningen en RBC promoveerden. Er zijn dus mogelijkheden voor clubs uit de eerste divisie. Het is wel vreemd dat er in Nederland maar één club rechtstreeks promoveert naar de eredivisie. In andere landen kunnen twee of drie eerstedivisieclubs direct naar een hogere klasse. Als in Nederland de doorstroming wordt bevorderd, worden clubs indirect gedwongen om wat aan de eigen huishouding te doen. Dan wordt er meer zorg besteed aan het stadion, de selectie, de jeugdopleiding. Uiteindelijk wordt de Nederlandse competitie daar sterker van.''

Dolf Roks, technisch directeur Sparta: ,,Sparta en Fortuna gaan het redden, maar met twee vingers in de neus gebeurt dat niet. De eredivisieclubs spelen onder grote druk, degradatie is fataal. De clubs uit de eerste divisie kunnen vrijuit voetballen, voor hen is promotie geen verplichting. Normaal gesproken zijn clubs als Sparta en Fortuna te sterk voor de rest. Excelsior maakte cruciale fouten in de verdediging, Cambuur moet het vooral hebben van strijd, ook Go Ahead heeft tekortkomingen. Hoewel er een krachtsverschil bestaat, is het nog altijd mogelijk dat een eerste divisieclub ten koste van een eredivisieclub promoveert.''

Harry van der Laan, oud-profvoetballer: ,,Ik heb zes keer nacompetitie gespeeld en weet dat de meeste clubs elkaar nauwelijks ontlopen. De eredivisieploegen hebben meer ervaring met voetballen op het hoogste niveau en zijn daardoor tactisch wat verder. Toch spelen eerstedivisieploegen minder naïef dan vroeger. Aan iedere eerstedivisieclub die nu in de nacompetitie speelt ontbreekt echter iets: Excelsior heeft een zwakke verdediging, Cambuur moet het hebben van strijd en Zwolle geeft niet thuis als het erop aankomt. Ook Go Ahead, Telstar en Volendam horen niet in de eredivisie thuis.''

Toon Beijer, interim-trainer Telstar: ,,Clubs als Zwolle, Excelsior en Volendam spelen technisch goed voetbal met verzorgd positiespel. Toch kampen clubs uit de eerste divisie met een mentaal probleem: als het er écht om gaat, leggen ze het af tegen eredivisieclubs. Het verschil tussen ploegen uit beide afdelingen is kleiner geworden, want een eredivisieclub moet alles geven om te winnen van elftallen als Volendam of Telstar. Voor eerste divisieclubs is het lastig om te promoveren. En als het eenmaal zo ver is, is er veel geld nodig om in de eredivisie te blijven.''

    • Marcel Abrahams