Hospitaalschip

Een Nederlandse kotter met een deels gesubsidieerde abortuskliniek-container aan boord ligt in de haven van Dublin om de primitieve Ieren voor te lichten. De voorgenomen abortussen in volle zee gaan niet door, want geen vergunning. Maar een buitenlands schip voor in het binnenland verboden medisch ingrijpen kan ook ten goede komen aan Nederlandse patiënten. In Alicante opereren twee Haagse orthopeden patiënten op hun wachtlijst. In Nederland mag dat niet, want dokters zitten vast aan hun jaarlijkse behandelrantsoen. Dus huren ze voor hun gedwongen, lange zomervakantie een Spaanse particuliere kliniek. De operaties zijn duizenden guldens goedkoper dan in Nederland, zelfs als de reiskosten worden meegerekend.

Operaties zouden ook dichterbij huis kunnen worden gedaan, in een particulier hospitaalschip op de Noordzee. Een grote medische Veronica ter doorbreking van een Haagse impasse. Onder Ierse vlag.

    • Maarten Huygen