Halfje wit en stroom in de super

Naast een halfje wit een beetje stroom kopen in de supermarkt? Binnen een paar jaar zou het kunnen. De supermarkten bereiden zich voor om stroom te gaan verkopen, zei minister Jorritsma van Economische Zaken deze week tijdens een bijeenkomst in Parijs. De supermarkten en energiebedrijven bevestigen wel wat in een samenwerking te zien, maar concrete plannen lijken er vooralsnog niet te zijn.

Albert Heijn is volgens een woordvoerster ,,geïnteresseerd'' in de verkoop van stroom. ,,We studeren op de mogelijkheden en hebben zeker belangstelling maar over de invulling is nog niets te zeggen'', stelt de supermarktketen. De woordvoerster voegt eraan toe dat 's lands grootste supermarktketen denkt dat de verkoop van stroom op zijn vroegst over twee jaar zou beginnen en niet op korte termijn.

Energiebedrijf Nuon stelt wel degelijk in gesprek te zijn met supermarkten, maar een woordvoerster wil geen namen noemen. Het zou vooral om verkennende gesprekken gaan. Rond 2003 kan elke consument zelf beslissen van wie hij elektriciteit koopt. Vanaf 1 juli kan dit al voor groene energie, maar dit is slechts een klein gedeelte van de totale elektriciteitsmarkt.

Aan de andere kant kan deze relatief kleine markt natuurlijk wel een goede proeftuin zijn. Want je kan in de Albert Heijn wel de `prepaid' stroomkaart opladen, de stroom uit het stopcontact zal nog steeds worden geleverd door bedrijven als Nuon of Eneco.

Een samenwerkingsverband tussen een supermarkt en energiebedrijf is logischer dan het op eerste gezicht lijkt. De laatste hebben expertise op het gebied van elektriciteit en de supermarkt is de plaats bij uitstek voor het verkopen van goederen. Aan de andere kant kan een supermarkt, of een bank of welk ander bedrijf dan ook, besluiten zelf elektriciteit in te kopen, net als sommige internetbedrijven nu al doen, zoals Energiebedrijf.com.