Falun Gong

Wat jammer dat het artikel van Justin Jin over Falun Gong zo'n vertekend beeld geeft van dat wat Falun Gong werkelijk is (Magazine M, 2 juni). Het gaat bij Falun Gong vooral om Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid. Dit zijn geen mantra's, zoals Justin Jin zegt, maar hartskwaliteiten van waaruit en waarnaar in zijn meest zuivere vorm mag worden geleefd. Het op de juiste wijze beoefenen van Falun Gong geeft belangrijk meer inzicht, inzicht onder meer in de waarachtigheid van iets en het vraagt van een beoefenaar om steeds meer naar dat inzicht te leven, opdat men steeds waarachtiger zal worden.

Zou de in China heersende klasse hier angstig voor zijn? Hebben ze misschien angst voor uitholling van hun politieke systeem van binnenuit? En, grijpt ze daarom naar methodes van onderdrukking, zoals marteling, het gevangenzetten en zelfs het vermoorden van beoefenaars? Hiertegen wordt wereldwijd veelvuldig geprotesteerd en dat is begrijpelijk.

Soms lijkt het daardoor dat Falun Gong een protestbeweging is geworden en daardoor wordt het wezenlijke van Falun Gong enigszins versluierd. Ook dat vind ik soms wel jammer, want het wezenlijke van Falun Gong is zo kostbaar en zoveel meer dan een (protest)beweging.

Ik ervaar het beoefenen van Falun Gong, zowel lichamelijk als geestelijk, als positief en effectief. Zo kon ik na 25 jaar beoefening van hatha-yoga nog steeds niet in de lotushouding zitten. Reeds na een half jaar beoefening van Falun Gong kon ik langer dan een uur onafgebroken in deze houding zitten.

Bovendien ervaar ik belangrijke verbetering van mijn gezondheid vooral ten aanzien van de astma waar ik jarenlang een ernstig probleem mee had. Misschien is dat wegens de innerlijke rust en kalmte, die aanmerkelijk zijn toegenomen sinds ik dagelijks deze oefeningen doe.

    • Cor Swanenberg