De week van de waarschuwingen

Het einde van het tweede kwartaal is in zicht. De afgelopen week bracht vrijwel elke dag winstwaarschuwingen. Niet alleen de Amerikaanse economie sputtert.

Het venijn van de handel zat gisteren in de staart. Kort na de middag Nederlandse tijd maakte de Canadese fabrikant van telecomapparatuur Nortel Networks bekend met tienduizend mensen minder af te kunnen. In het begin van dit jaar waren dat er vierduizend. Op 15 februari, 27 maart en 19 april werd dat aantal nog eens uitgebreid. In totaal schrapt het bedrijf 30.000 van de 95.000 banen. Het bedrijf zei ook nog geen groei van betekenis in de branche te zien vóór de tweede helft van volgend jaar.

Dat was geen goed nieuws in een week die toch al een aanloop nam naar tegenvallende omzetcijfers. Het einde van het tweede kwartaal is in zicht en de omzetcijfers worden er niet beter op.

Aan het begin van de week zat de winstwaarschuwing van de Amerikaanse leverancier van netwerkapparatuur Juniper Networks nog in de achterhoofden van beleggers. Dinsdag kwam Nokia, fabrikant van mobiele telefoons en lange tijd robuust en daarmee geliefd beursfonds, plotseling met het bericht dat de omzetgroei in het tweede kwartaal beneden de verwachting zal uitkomen, te wijten aan verslechterde economische omstandigheden in de VS.

Woensdag liet voedingsbedrijf Wessanen weten voor dit jaar 24 procent minder winst te verwachten dan vorig jaar. Aan 216 miljoen naar ongeveer 170 miljoen gulden. Eerder dacht het bedrijf aan een gelijkblijvende winst. Oorzaak: tegenvallende groei in de VS.

Donderdag was het de beurt aan de Frans/Italiaanse chipfabrikant STMicroelectronics. De omzet over het tweede kwartaal komt lager uit dan verwacht. Gisterochtend kwam Philips met de mededeling dat de halfgeleiderdivisie 20 tot 25 procent minder zal omzetten dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat was het meest lucratieve onderdeel van het electronicaconcern.

De tegenvallende groei in de VS eist slachtoffers. Maar ook de Europese economie sputtert. Donderdag bleek de Europese Centrale bank van mening dat de economische groei in de eurolanden uitkomt tussen 2,2 en 2,8 procent. In december verwachtte het monetair instituut nog een groei die 0,6 procent hoger zou liggen. De bedrijven die deze week waarschuwden voor tegenvallende omzetcijfers zijn niet de minsten.

En tenslotte liet ook fastfoodketen McDonald's gisteren kort na opening van de Amerikaanse beurzen weten dat de omzet in het tweede kwartaal beneden verwachting zal uitkomen. Toch herstelde de aandelenbeurs op het Damrak zich gistermiddag kort voor het einde.

    • Ronald Rovers