De Nokia's vliegen laag dit jaar

Hallo, bent u daar nog?

De bedrijfstak van mobiele communicatie en haar toeleveranciers zucht, kreunt en waarschuwt. Nokia gaf deze week het startschot voor de tweede ronde van winstwaarschuwingen in 2001.

De Finse producent van zaktelefoons, met afstand marktleider en al jarenlang lichtend voorbeeld voor ambitieuze technologiebedrijven, zag een kwart van de beurswaarde in rook opgaan nadat het zijn groeiverwachtingen opnieuw temperde.

Het onheilsbericht uit Helsinki heeft een hoog déjà-vu gehalte. In het kielzog van Nokia luiden producenten van halfgeleiders de noodklok. Als de grote jongens in de sector durven, volgt de rest rap. Precies zoals drie maanden geleden. De jobstijding van de Franse chipfabrikant STMicroelectronics zit Nokia wederom op de hielen.

Philips volgde de Fransen in maart na een week. Ditmaal heeft het elektronicaconcern genoeg aan een dag: rode cijfers dreigen dit jaar het debuut van nieuwe topman Gerard Kleisterlee te overschaduwen.

De vraag naar telefoontjes stagneert, het materiaal voor ín de telefoontjes is even ook niet nodig, en de leveranciers van de netwerken die het bellen mogelijk maken staan eveneens met hun handen in de zakken. Nortel kwam gistermiddag met een kwartaalverlies van ruim 19 miljard dollar.

Bij de uitbaters van de netwerken is het bijschaven van de prognoses al lang een gepasseerd station. KPN wordt geconfronteerd met een historische meltdown van de beurskoers, waarbij de vooruitzichten per dag wisselen. In een recent rapport van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch wordt het idee verlaten om de waarde van telecombedrijven te bepalen door een prijskaartje te hangen aan de verschillende onderdelen. Iedere speler heeft inmiddels een waslijst van af te stoten bezittingen die dagelijks in waarde fluctueren. Dat levert een wel heel verraderlijk cocktailtje op.

In het kielzog van de schuldbeladen telefoonbedrijven komen ook vergelijkbare verliesgevende kredietslurpers als kabelbedrijf UPC en netwerkexploitant Versatel hard naar beneden.

De nieuwe ronde internationale winstwaarschuwingen rekent af met de hoop dat de bedrijvigheid in de tweede helft van het jaar zal aantrekken. Houdt de komende weken dus rekening met meer slecht nieuws over het tweede kwartaal nu de ban op winstwaarschuwingen gebroken is. Over twee weken begint alweer het derde kwartaal.

    • Jeroen Wester