Claimemissie British Telecom geslaagd

Iedereen is blij met de claimemissie van British Telecom. Het concern heeft 5,9 miljard pond sterling binnengehaald. De hedge funds, speculatieve beleggingsfondsen, hebben veel geld verdiend. Toen de claimemissie werd aangekondigd, hebben ze shortposities ingenomen, waardoor de koers van British Telecom verder omlaag werd gedreven. Sommige hedge funds hebben hun shortposities al ingedekt, andere verwachten dat te zullen doen door rechten op te kopen waar kleine beleggers zich niet voor hebben ingeschreven, de zogenaamde romp. En adviseurs als Cazenove en Merrill Lynch hebben een leuke beloning voor hun adviezen ontvangen. Ze krijgen nu een extra commissie voor het uitzetten van de rompaandelen.

De enige mensen die zich een beetje bekocht kunnen voelen, zijn de kleine beleggers die de signalen van de markt verkeerd geïnterpreteerd hebben en hun rechten voor een te lage prijs van de hand gedaan hebben. In de eerste dagen van de claimemissie, waar ook KPN plannen voor zou hebben, zagen sommige kleinere aandeelhouders een door speculanten veroorzaakte koersval ten onrechte aan voor iets fundamentelers. In feite heeft de claimemissie British Telecom alleen maar goed gedaan.

Had het ook anders kunnen gaan? Ja, maar alleen als de adviseurs een sterkere impuls hadden gevoeld om de aandeelhouders een steuntje in de rug te geven. Nu was de emissie niet gewaarborgd – dus de adviseurs liepen geen risico geld te verliezen als de koers zou instorten. Eerder het omgekeerde was het geval: hoe groter de romp, des te meer commissie ze zouden ontvangen voor het uitzetten van de overgebleven aandelen.

Kan er bij een volgende claimemissie misschien iets creatiever nagedacht worden?

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon