Bush: grotere NAVO bedreigt Rusland niet

Rusland is geen vijand van de Verenigde Staten maar ,,een partner en een bondgenoot''. Het hoeft niet bang te zijn voor de uitbreiding van de NAVO tot zijn grenzen en het heeft geen ,,bufferzone van onzekere staten'' nodig om zich veilig te voelen in Europa.

Dat heeft president George W. Bush gisteren in Warschau gezegd, aan de vooravond van zijn eerste onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, vandaag in Slovenië.

De Amerikaanse president maakte in een toespraak in de Poolse hoofdstad – de vierde stop op zijn Europa-rondreis – duidelijk dat hij niet naar Ljubljana afreist om Poetin concrete voorstellen te doen. Hij wil slechts kennismaken, want ,,hij kent mij niet en ik ken hem bijna niet''. Bush zei Poetin duidelijk te willen maken dat het Europa dat wordt opgebouwd ,,open staat voor Rusland'', omdat Rusland ,,bij Europa hoort''.

Volgens Bush moeten ,,alle nieuwe democratieën van Europa, van de Oostzee tot de Zwarte Zee, dezelfde kansen hebben voor vrijheid en veiligheid, dezelfde kansen ook om zich bij de Europese instituten aan te sluiten''. Als de NAVO volgend jaar in Praag zal besluiten tot verdere uitbreiding – en volgens Bush zullen in Praag ,,concrete historische besluiten'' in die zin worden genomen – gaat dat niet ten koste van Rusland. ,,Instituten als de NAVO en de Europese Unie moeten een partnerschap ontwikkelen met Rusland en met alle andere landen die uit de ruïne van de vroegere Sovjet-Unie zijn voortgekomen'', aldus Bush. De VS willen Ruslands rol ,,in de wereld en Europa'' bevorderen. Het gesprek van vandaag dient om ,,vertrouwen op te bouwen'', zonder dat daarbij controversiële onderwerpen als mensenrechten en de levering van Russische wapens en uranium aan landen als Iran uit de weg worden gegaan.

Bush' veiligheidsadviseur, Condoleezza Rice, zei gisteren dat de Amerikaanse president ook zaken als de bedreiging van de persvrijheid in Rusland bij Poetin ter sprake wil brengen. Volgens Rice zijn er ,,verontrustende tekenen'' dat in Rusland democratische principes worden geschonden.

Poetin zelf zei gisteren van Bush ,,de definitie van een nieuwe architectuur van de veiligheid in de wereld'' te verwachten. Het gesprek in Ljubljana moet, zo zei hij, ,,het proces op gang brengen van het afspreken van een gezamenlijke benadering van de veiligheid in de wereld''.