Wat betekent dat plaatje voor op NRC Handelsblad?

Valentina Tóth uit Oudkerk wil nu zij zeven is, weten wat het plaatje voor op deze krant betekent. Ze kleurde het en stuurde het op, met vragen. Hieronder de vragen en antwoorden.

AAN DE KINDERPAGINA,

Ik weet niet of u een mens bent of een kind en of u een meneer of een mevrouw bent of een jongen en een meisje, dus schrijf ik maar aan de Kinderpagina. Ik vind de Kinderpagina leuk. Ik lees hem. Ik snap wel waarom de Kinderpagina zo heet, maar ik heb een paar vragen over de krant. Hij heet NRC Handelsblad. Mijn moeder heeft gezegd dat het vroeger twee kranten waren. Een van Rotterdam, de Nieuwe Rotterdamse Courant en een van Amsterdam, het Algemeen Handelsblad en dat die twee een krant zijn geworden.

Vraag 1 : Wanneer is dat geweest?

Ik dacht eerst dat hij Handelsblad heette omdat je hem in je hand hield en nieuw, omdat hij elke dag nieuw is, toen was ik nog vijf jaar. Maar nu ben ik zeven en wil ik weten waarom hij Handelsblad heet? (vraag 2)

Er staat ook een plaatje voorop en ik wil heel graag de uitleg ervan. Kunnen jullie die in de krant zetten, op de Kinderpagina?

Ik heb alles gekleurd. Over elke kleur heb ik een vraag.

Oranje: (vraag 3) Is het schip van Amsterdam of van Rotterdam? Hoe heet het? Hoe oud is het?

Bruin: (vraag 4) Waarom is er een ketting op?

Rood-wit-blauw: (vraag 5) Waarom is er een vlag en welke kleuren heeft die, gewoon rood, wit blauw?

Geel: (vraag 6) Waarom is er een trommel of is dat iets anders?

Zalmrose: (vraag 7) Waarom is er die doktersstaf, wat doet die, zit er bovenop een elfje of een vogel? Waarom zitten er slangen op?

Donkerblauw: (vraag 8) Waarom is er dat puntending. Mama zegt dat dat een drietand is, waar is dat voor?

Rood/blauw: (vraag 9) Waarom staat er lux et libertas? Waarom staat dat niet in het Nederlands? Mama zegt dat libertas vrijheid is en lux is licht.

Blauwgroen: (vraag 10) Wat doet het bloemetje onderaan?

Rosepaars: (vraag 11) Wat is het blok of is het een doos?

Donkergroen: (vraag 12) Wat zijn de strepen of is dat een trap?

Lichtpaars: (vraag 13) Wat is dat muziekinstrument of is het iets anders?

Alle kleuren: (vraag 14) Wat is deze sliert?

Rood: (vraag) 15 Is dit een eens of een hoedje met een vleugel, mama zegt dat dat het hoedje is van Mercurius en dat dat een verhaaltjesgod is van de handel voor mensen die verkopen leuk vinden, of geld verdienen.

Donkerrood: (vraag 16) Wat doet het Sint Maarten lantaarntje? Of is het iets anders?

VALENTINA TÓTH, 7 jaar, Oudkerk)

BESTE VALENTINA,

Dat zijn goede vragen, en een heleboel. De Kinderpagina zal proberen ze hieronder te beantwoorden. De Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad zijn in 1970, dus 31 jaar geleden samengevoegd. (Antwoord op vraag 1). Omdat het de Nieuwe Rotterdamse Courant is, en het Algemeen Handelsblad, en je moeilijk kunt zeggen de/het NRC Handelsblad, zeggen wij altijd NRC Handelsblad zonder de of het ervoor.

Het Handelsblad heet Handelsblad omdat het in 1828 opgericht is om vooral aan zakenmensen zoveel mogelijk informatie te verschaffen wat er allemaal in de wereld gebeurt. (antwoord 2). Want als je een zakenman of zakenvrouw bent die over de hele wereld zaken doet, dus koffie koopt in Zuid-Amerika, en berenhuiden in Rusland, dan wil je graag weten wat er in de hele wereld speelt.Want dat kan allemaal op je handel van invloed zijn. Als er oorlog is in Zuid-Amerika, kan de koffie misschien niet geoogst worden. Als de Russische keizer (de tsaar) boos is, doet hij misschien de grenzen dicht, en kan je geen berenhuiden meer per schip naar Nederland brengen.

Niet alleen zakenlui hebben behoefte aan betrouwbaar nieuws. Als je niet genoeg informatie hebt, kun je ook niet goed nadenken over wat je ergens van vindt. Dan is het net alsof je de hele dag maar wat rondstommelt in het donker, en overal tegen opbotst: die duisternis maakt onvrij. Daar moesten ze bij het Handelsblad (en ook de NRC, opgericht in 1844) niks van hebben. De oprichters van de krant vonden dat ieder mens zelf moet kunnen bepalen wat hij ergens van vindt, en niet de kerk of de koning. (Die wilden dat toen graag bepalen). Ieder mens moet zijn eigen licht over de zaken kunnen laten schijnen. Maar dan moet je wel weten hoe het zit. Daar heb je betrouwbare informatie voor nodig. En die wilde de krant graag geven. Bovendien vonden ze bij het Handelsblad ook dat iedereen vrij moet zijn om te zeggen en schrijven wat hij denkt: vrijheid van meningsuiting. Om te laten zien dat ze die twee dingen, het `licht' en de `vrijheid' belangrijk vinden, is voor op de krant Lux et Libertas gezet, als een soort wapenspreuk. Dat betekent licht en vrijheid, in het Latijn. Die taal gebruiken mensen vaak als ze iets deftig willen zeggen. (Antwoord 9).

Dat plaatje is voor op het Amsterdamse Handelsblad gezet toen de krant honderd jaar bestond, in 1928. Daarom zal het wel een Amsterdams zeilschip zijn dat er op staat. Het is een driemaster. (Antwoord 3). Het is een schip om de handel over zee mee aan te duiden. Zoals alle dingen op het plaatje met voorspoedige handel over zee te maken hebben. Het idee was natuurlijk ook een beetje: lees deze krant, en je handel gaat nog beter.

Want je ziet een scheepsroer, geen muziekinstrument, (13), een scheepsketting (4), een scheepstouw (14), en kist met lading (11), en een ton met scheepslading (antwoorden 6 en 12). De vlag is Nederlands (5). Ook zie je een wimpel die achter de ton is gezakt, geen lampion (16). Verder zie je een drietand (8), dat is een wapen waarmee je vis kunt spietsen en waar de oude Romeinse god van de zee Neptunus altijd mee afgebeeld wordt: de vader van De Kleine Zeemeermin, in de gelijknamige Disney-film is ook Neptunus, hij heeft ook een drietand. Zoals de zee met voorwerpen aangegeven wordt, zo zijn er ook dingen waarmee de handel aangeduid wordt, en dat is de hoed (met vleugeltjes) en de staf (een soort toverstaf met slangen en vleugeltjes) van de Romeinse god van de handel, beschermer van zakenlui, Mercurius (15 en 7). Mercurius kon zich heel snel verplaatsen, daarom wordt hij altijd met vleugels aan zijn sandalen, op zijn hoed en aan zijn staf afgebeeld, al eeuwen lang. (Zie ook de Disney-film Hercules). Onder het hele plaatje zit een soort versiering, als draagbalk, met een bloemetje (10).

NRC Handelsblad wordt natuurlijk al lang niet meer alleen maar voor zakenlui gemaakt, maar voor iedereen die graag goede informatie in de krant wil lezen. Maar het plaatje en de spreuk zijn gebleven, omdat die ideeën over `licht en vrijheid' bij de krant nog steeds belangrijk gevonden worden. Je moet na de zomervakantie opletten, want dan komt er een nieuwe versie van het NRC Handelsblad-plaatje op de voorpagina. Hij is getekend door de ontwerper Gerrit Noordzij. Hij heeft het duidelijker gemaakt en die wimpel die achter de harington hangt, die nu wel een Sint Maarten-lamp lijkt, weggehaald.

Hopelijk zijn deze antwoorden voldoende.

Namens de Kinderpagina,

PAUL STEENHUIS

    • Paul Steenhuis