Verdediging van De Boer laakt UEFA

De advocaten en zaakwaarnemer van Frank de Boer hekelen de uitspraak en de werkwijze van de Europese voetbalbond UEFA. De Boer stapt naar de burgerrechter als de schorsing van één jaar na hoger beroep gehandhaafd blijft.

De Boer kreeg gisteren in het Zwitserse Nyon een jaar schorsing opgelegd door de UEFA wegens de vondst van het verboden en spierversterkende middel nandrolon in zijn urine. De aanvoerder en recordinternational van het Nederlands elftal dreigt daardoor het wereldkampioenschap in 2002 te moeten missen. De Boer ontkent schuldig te zijn aan dopinggebruik, net als de voorlopig geschorste Edgar Davids die ook op gebruik van nandrolon is betrapt.

Advocaat Hellingman laakte gisteren de rechtsgang van de UEFA. ,,Een gewone rechter is onafhankelijk en meer deskundig'', zei de raadsman die de objectiviteit van de disciplinaire commissie van de UEFA in twijfel trok. De bond geeft in de loop van deze middag een toelichting op de uitspraak. Naar verwachting nemen de wereldbond FIFA en de Spaanse bond de schorsing over.

Hellingman: ,,Ik weet zeker dat er een lijntje ligt tussen de UEFA en de FIFA. Het is geen toeval dat mijn cliënt nog is geschorst als het WK begint. De UEFA moest een daad stellen, nadat Davids was gestraft. Ze konden niet achterblijven. Er is een politiek spel'', verklaarde de raadsman van De Boer.

De Boer reageerde aangeslagen op het vonnis van de UEFA. ,,Dit is een grote klap. Ik vecht door om mijn onschuld te bewijzen. Ik laat mijn carrière niet kapot maken door dit soort mensen'', zei de voetballer die komende zondag met zijn werkgever Barcelona het laatste competitieduel in Spanje hoopt te spelen. Het vonnis van de UEFA betreft alleen wedstrijden in Europees verband.

De Boer beloofde ,,alle middelen in de strijd te gooien'' om zijn onschuld aan te tonen. Zijn zaakwaarnemer Cohen dreigde de UEFA met forse schadeclaims. ,,Deze affaire heeft al wat tonnetjes gekost, maar we gooien er nog een miljoentje of twee tegenaan. Gewoon rammen. Desnoods leggen we beslag op hun huis, hun bankrekening. Al die heertjes geven we er van langs. Daarna zijn de andere bonden aan de beurt'', refereerde Cohen aan de nandrolon-affaire waarin de Nederlandse atleet Troy Douglas is verwikkeld.

De Boer werd gisteren bijgestaan door drie dopingdeskundigen die de meetprocedure van de UEFA bekritiseerden. Volgens endocrinoloog Thijssen, een expert op het gebied van de menselijke hormoonhuishouding, wordt ten minste een op de twintig voetballers onterecht geschorst bij een nandrolonwaarde van 7. ,,Het is een grote loterij'', verklaarde Thijssen tegenover de disciplinaire commissie van de UEFA.

Thijssen is van mening dat de methode waarmee nandrolon wordt gemeten, dubieus en onnauwkeurig is. ,,Als je in de auto te hard rijdt, is er ook speling. Er wordt altijd een meetcorrectie gedaan, omdat de apparatuur niet zo nauwkeurig is. Zo is het ook met de nandrolonwaarde. Men trekt bij zo'n onderzoek een gemiddelde. De waarde van 7,1 kan in werkelijkheid best 2 zijn.''

Volgens Thijssen zijn nandrolonwaarden onder de 10 niet precies vast te stellen. De wetenschapper beargumenteerde dat de hoeveelheid nandrolon bij De Boer niet stimulerend en prestatieverhogend werkt. Thijssen zei ,,bijna honderd procent zeker te weten'' dat het gebruik van voedingssupplementen de verhoogde dosis nandrolon heeft veroorzaakt. ,,De onschuld van de Boer staat voor mij vast. Dit is een heksenjacht.''

De Nederlandse voetbalbond KNVB wil met de Portugese bond actie ondernemen tegen de internantionale bonden. De Portugese speler Fernando Couto werd ook op nandrolon betrapt en is net als Davids voorlopig geschorst.